Aktuelno iz kulture

Novi Sad slavi Milicu Tomić: Evropska prestonica kulture u znaku ženskog aktivizma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

17:20

Novi Sad slavi Milicu Tomić: Evropska prestonica kulture u znaku ženskog aktivizma
Novi Sad slavi Milicu Tomić: Evropska prestonica kulture u znaku ženskog aktivizma - Copyright NSEPK V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Kroz umetnost i aktivizam, Evropska prestonica kulture zaokružiće programe posvećene ženskom stvaralaštvu u okviru programskog luka "Heroine", i to u slavu Novosađanke, srpske političarke, urednice i aktivistkinje – Milice Tomić.

Sve do 12. juna, heroine današnjice će kroz različite umetničke izraze prikazati ne samo uticaje feminizma na internacionalnom nivou i njegovo nasleđe, nego i današnju borbu za bolji položaj žena. Među njima su evropske, regionalne i domaće muzičarke, glumice, književnice, novinarke, preduzetnice i filmske autorke.

Muzičarka i voditeljka Ida Prester, dizajnerka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, književnice Tanja Stupar Trifunović i Ivana Maksić, muzički sastavi Elemental i Pretty Loud, novinarke Jovana Gligorijević, Vanja Đurić i brojna druga imena, uz Festival filmskih autora i Ženski bazar, pretvoriće Muzej savremene umetnosti Vojvodine i knjižaru Bulevar Books u prostore za dijalog o unapređenju položaja žena u okviru Autonomnog festivala žena – prvog feminističkog festivala u Novom Sadu.

NSEPK M. Pudić

 

Prozaistkinje, pesnikinje, književne kritičarke i urednice u izdavačkim kućama udružiće snage pisanih reči na festivalu "Heroine u Zenitu" u knjižari Zenit Books, a među njima su Ognjenka Lakićević, Anamarija Grbić, Jelena Marinkov, Jelena Žugić, Maja Solar, Sonja Jankov, Mirjana Novaković, Ana Vučković, Katarina Mitrović, Nina Savčić, Andrea Popov Miletić, Sonja Veselinović, Aleksandra Rašić, Bojana Denić, Ljubica Pupezin.

Srpsko narodno pozorište biće mesto susreta naših renomiranih glumica Jasne Đuričić, Gordane Đurđević Dimić, Nataše Ninković, koje će se naći u ulogama heroina naše prošlosti Marije Trandafil, Milice Stojadinović Srpkinje, Milice Tomić i Mileve Marić Ajnštajn i iz njihove perspektive odgovarati na pitanja novinarki Vesne Farkaš, Nataše Raketić i Aleksandre Popović u okviru projekta "Novinarke pitaju glumice".

Teatar u službi ravnopravnosti

U Srpskom narodnom pozorištu odigrana je "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", predstava koja govori o neravnopravnosti žena i traženju slobode s one strane zakona. Rađen prema tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, ovaj pozorišni komad razotkriva patrijarhalne matrice i kukavičluk koji se iza njih krije. Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház takođe se prključio programskom luku "Heroine" sa predstavom "Kad te Bog šutne u stomak", spisateljice Ildiko Lovaš, u režiji Andraša Urbana.

Ženski aktivizam kroz vizuelnu umetnost

Približno oko stotinu žena iz deset partnerskih zemalja učestvovalo je u stvaranju koncepta i materijala za multimedijalnu izložbu o istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi (Women’s Liberation Movement – WLM) koja će biti smeštena u Arhivu Vojvodine. Izložba putuje po partnerskim gradovima i predstavlja neke od najznačajnijih događaja, ženskih organizacija, društvenih prekretnica, biografija poznatih i nepoznatih marginalizovanih žena. Događaj je deo projekta „Rewomen – Evropsko žensko sećanje”, koji obuhvata i dvodnevnu međunarodnu konferenciju na temu "Nasleđe Pokreta za oslobođenje žena".

NSEPK M. Pudić

 

U Kulturnoj stanici Svilara nas očekuje izložba "Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama – Svetsko bijenale studentskog plakata", koja neće ostaviti mesta za prećutkivanje i okretanje glave od ove važne teme. U organizaciji novosadske Akademije umetnosti, izložba prikazuje radove mladih dizajnera i dizajnerki i studenata i studentkinja sa umetničkih fakulteta, koji su dali svoj odgovor na jedno od najproblematičnijih pitanja ženskih prava.

Podsećamo, u okviru programskog luka "Heroine" prvi put je realizovan festival "Vila" u Vrdniku, u našem najstarijem nacionalnom parku, a otvoreno je i šest izložbi sredinom maja u najznačajnijim kulturnim institucijama u Novom Sadu, koje još uvek možete posetiti: "Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz" u Galeriji Matice srpske, "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog", "Feministička avangarda" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, "Marama kao kulturni označitelj" u Muzeju Vojvodine, "Ženska nit" Ateljea 61 u Kreativnom distriktu, izložba "Iz ženskog ugla" u Sremskim Karlovicima, a tu su i brojni drugi programi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura