Aktuelno iz kulture

Stevan Karanac, solista opere "Vladimir i Kosara": Naša istorija je živopisna i pripada svim narodima regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

10:54

Stevan Karanac, solista opere "Vladimir i Kosara": Naša istorija je živopisna i pripada svim narodima regiona
SNP/Vladimir Veličković - Copyright SNP/Vladimir Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko narodno pozorište priprema praizvedbu opere "Vladimir i Kosara" u okviru programskog luka "Seoba" Evropske prestonice kulture koja će se održati 28. marta.

Reč je o najstarijoj ljubavnoj priči sa ovih prostora koja se pod različitim imenima i u različitim oblicima prepričava već više od 10 vekova.

Premijerom ove opere ansambl Opere Srpskog narodnog pozorišta obeležava 161. sezonu, a tim povodom gost emisije Euronews Jutro bio je Stevan Karanac, solista opere.

"Likovi u ovoj operi, koja je na neki način romantizovana priča o događajima iz srednjevekovne države Duklje, su jako interesantni. Mislim da će publici biti zanimljivo da vidi šta se dešavalo u međuljudskim odnosima između likova koji su bili na visokim položajima", rekao je Karanac za Euronews Srbija.

Euronews TV

On je ispričao da je kompozitor Stevan Divjaković na zanimljiv način sa "šturim harmonskim elementima" dočarao Srednji vek.

"Melodije su prilično svedene, što predstavlja izazov da se likovi dočaraju i da se izvedu", ispričao je solista, koji tumači lik Vladimira.

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja na Balkanu.

To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. 

SNP/Vladimir Veličković

 

Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara.

Nakon što je Srpsko narodno pozorište najavilo predstavu kao "srpske Romea i Juliju", crnogorski reditelj Danilo Marunović je za tamošnji portal Analitika.me, izneo primedbu rekavši da se na taj način "otima crnogorsko kulturno nasleđe".

Ansambl nije dao zvaničan odgovor na taj tekst, ali Karanac podvlači da libretista u ovoj operi pominje isključivo Duklju, bez pominjanja bilo kojih savremenih država.

SNP/Vladimir Veličković

 

"Svi znamo da se Duklja nalazila na teritoriji današnjih Crne Gore i Albanije, da su u tom trenutku postojale male srpske države koje su čak i međusobno bile u sukobu, jer su neke bile priklonjene Bugarskom carstvu, neke Vizantiji. Naša istorija je živopisna i mislim da pripada svima nama, svim narodima regiona. Ipak smo tu u regionu svi zajedno hiljadama godina, tako da mislim da nema razloga da se na tako drastičan način doživljavaju najave", izjavio je Karanac.

Budući da je premijera potpuno rasprodata, solista ističe da očekuje dobre reakcije publike.

"Druga predstava održava se već sutradan, 29. marta, a znam da dobro ide i prodaja tih karata. Priča je zanimljiva, nešto što će možda predstavljati na neki način nacionalnu operu ove sezone, tako da verujem da će zaživeti", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura