Aktuelno iz kulture

Reditelj Aleksandar Nikolić: Domaća operska dela su kuriozitet

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

13:48

Reditelj Aleksandar Nikolić: Domaća operska dela su kuriozitet
Reditelj Aleksandar Nikolić: Domaća operska dela su kuriozitet - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Aleksandar Nikolić govori o aktivnostima Malog pozorišta "Duško Radović", kao i radu u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu (SNP) na operi Stevana Divjakovića "Vladimir i Kosara", a koja će biti izvedena pod dirigentskom palicom Diana Čobanova.

"Domaća operska dela su veliki kuriozitet, zahtevaju veliki angažman od kompozitora do svih mnogobrojnih operskih saradnika. Pored toga što je veliki napor, to je uvek veliki rizik i eksperiment. Međutim SNP je spremno da sa jednom izvanrednom ekipom postavi ovo monumentalno delo", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, još jedan veliki kuriozitet "Vladimira i Kosare" je lutkarstvo primenjeno u operskoj umetnosti, na koje se odlučio pošto je postao v.d. direktor beogradskog pozorišta "Duško Radović", a koje ima odeljenje za lutkarstvo.

Opera "Vladimir i Kosara" je "zamišljena kao velika istorijska freska", ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavaju se velike lutke, istakao je Nikolić i dodao da "svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri - Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk".

"U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značnje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan", naglasio je Nikolić.

Tanjug

Govoreći o radu u vreme pandemije, Nikolić je istakao da je "Duško Radović" kao ustanova kulture odgovorna da "pruža duhovni sadržaj publici koje god da su situacije".

"Nekad će biti strašno teško, nekad lako, nekad će druge okolnosti biti problem. Međutim naša je odgovornost da pravimo relevantan, uzbudljiv sadržaj za publiku", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, predstave u "Radoviću" u poslednje dve godine su "umetnički izrazito vredne, zahvaljujući uzbudljivim rediteljima, dramaturzima, kostimografima, scenografima, izuzetnom ansamblu"...

"Mlade kolege dolaze prvi put da rade sa entuzijazmom. Imali smo praksu da za skoro svaku predstavu imamo audicije i daje se šansa mladim ljudima da zaista pokažu ko su", istakao je reditelj.

Nikolić je najavio da će u "Radoviću" sledeću sezonu posvetiti građenju repertoara za najmlađi uzrast od jedne godine plus, za koju je rađeno izuzetno dugo i složeno istraživanje stručnjaka za zvuk, vizuelno i percepciju deteta.

Kako je najavio, što se tiče dramskog repertoara "Radović" za februar kao prvu premijeru priprema Šekspirov komad "Romeo i Julija" pošto taj "strašno važan klasik dugo nije bio na našim scenama".

"Zašto treba da ga radimo? `Romeo i Julija` se dešavaju u Veroni u vreme pandemije. Ljudi moraju da iskuse nove odnose, zakone koji vladaju gradom... Dodatna se netrpeljivost stvara što moraju da budu zatvoreni, i dolazi do usijanja i sukoba u Veroni. Kad je delo pisano Šekspir je i sam bio u karantinu usled kuge u Londonu", podsetio je Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura