Aktuelno iz kulture

Preminuo glumac Branko Cvejić

Komentari

Autor: FoNet

26/07/2022

-

20:57

Preminuo glumac Branko Cvejić
FoNet/JDP/Nebojša Babić - Copyright FoNet/JDP/Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), glumac Branko Cvejić umro je danas u Beogradu, saopštilo je večeras to pozorište.

Rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. godine, a maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965.
i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član JDP u maju 1967. godine.

U matičnoj kući odigrao je više od 50 uloga, gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru - pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Bio je direktor JDP od 2002. do kraja 2011, godine, a kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986–1999. godine i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade pozorišta 2000. godine.

Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, navodi se u saopštenju.

Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, "Grlom u jagode", autora Srđana Karanovića i Rajka Grlića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u JDP i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen.

Uloga Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode" učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije.

Datum i vreme komemoracije, koja će se održati u JDP, biće naknadno saopšteni.

Zelenović: Odlazak simbola naše generacije

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je večeras za Tanjug da je odlazak glumca Branka Cvejića zapravo odlazak simbola njegove generacije.

Kako je Zelenović naglasio, prva pomisao na karijeru Branka Cvejića je sećanje na njegovu ulogu Baneta Bumbara u testamentarnoj televizijskoj seriji ''''Grlom u jagode'''' Srđana Karanovića.

"Svi su Cvejića vezivali za pozorište, a on je bio zapravo izuzetan glumac i na filmu i na televiziji, njegova karijera je trajala 60 godina i gotovo da nema značajnijeg filma u jugoslovenskoj kinematografiji u kojem Cvejić nije igrao", rekao je Zelenović i dodao da je posebno interesantno da je Cvejić bio glumac "Praške škole".

"Sa velikim uspehom je igrao u filmovima Kranovića, Markovića, Paskaljevića...na neki način svojim ulogama obeležio je dela jugoslovenskih reditelja koji su studirali u Pragu", kazao je Zelenović.

Od glumca se na društvenoj mreži Tviter oprostio kolega Milan Marić.

 Od glumačke legende oprostilo se i pozorište čiji je bio dugogodišnji član i bivši direktor.

"Likom i delom ostavio je za sobom osoben i svetao trag, trajan doprinos ne samo srpskoj kulturi, umetnosti i društvu", navodi se u objavi JDP-a.

 


 

 

 

Komentari (0)

Kultura