Aktuelno iz kulture

Trijum filma "Neka vrsta bliskosti" na festivalu "Otvoreni predeli" na Rudniku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2022

-

13:11

Trijum filma "Neka vrsta bliskosti" na festivalu "Otvoreni predeli" na Rudniku
Trijum filma "Neka vrsta bliskosti" na festivalu "Otvoreni predeli" na Rudniku - Copyright Danica Trajković

veličina teksta

Aa Aa

Glavna nagrada novoosnovanog Festivala inovativnog filma na Rudniku pod nazivom "Otvoreni predeli" pripala je ostvarenju "Neka vrsta bliskosti" Tobija Bula, saopštili su organizatori.

 

Žiri koji čine istaknuti srpski regionalni dokumentaristi - Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević, glavnu nagradu festivala "Zapis" dodelio je "za dirljivu minijaturu koja fizičke prostore pretvara u metafizičke, nudeći slojeve značenja tihim, neopaženim prostorima, kao i za duhovitu ali sirovu kontemplaciju o nošenju sa gubitkom". 

Posebna priznanja žirija osvojili su filmovi "Telurska drama" Riara Rizaldija i "Fantastično" Maije Blofild.

Danica Trajković

 

Žiri je je nagradu filmu "Telurska drama" dodelio "zbog pronalaženja specifičnog filmskog sredstva koji spaja međusobno zavisne procese, istorije i subjektivnosti, kao i zbog jedinstvenog pristupa kolektivnom i ličnom kojim se stvara jedno gotovo fizičko iskustvo kolonizacije, kako one iz prošlosti tako i one savremene".

Film "Fantastično" nagrađen je jer je "uspeo preko ličnih, naoko apolitičnih svedočanstava ljudi o prvim gledalačkim iskustvima zapadnih filmova u Severnoj Koreji, da filmski suvereno izgradi sliku jednog zatvorenog, totalitarnog sveta".

Festival "Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik" ("Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema") održan je od 29. jula do 31. jula u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

Danica Trajković

 

Za nagrade je, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, konkurisalo 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Pored takmičarskog filmskog programa, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima je ponudilo i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u

Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma "Rampart" na temu "Sećanja, snovi i prostori".

U okviru pratećeg programa, održan je i Prigodan muzički program prve dve festivalske večeri nakon projekcija. U Klubu penzionera Rudnik nastupili su bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, i projekat Lenhart Tapes iz Beograda.

Festival je organizovalo Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

Komentari (0)

Kultura