Aktuelno iz kulture

Nikola Ðuričko gost Srpskog kulturnog centra u Los Anđelesu

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

16:57

Nikola Ðuričko gost Srpskog kulturnog centra u Los Anđelesu
Nikola Ðuričko gost Srpskog kulturnog centra u Los Anđelesu - Copyright Fest/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpski glumac Nikola Ðuričko koji nekoliko godina živi u Americi, biće specijalni gost 7. avgusta na projekciji domaćeg filma "Pijavice" u režiji Dragana Marinkovića, u Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

Osim Ðurička, koji tumači glavnu ulogu u ovom ostvarenju iz 2019. godine prema istoimenom romanu Davida Albaharija, igraju i - Lazar Ristovski (ujedno i producent filma), Tihomir Stanić, Iva Mihalić, Toni Mihajlovski.

Nakon projekcije "Pijavica", Nikola Ðuričko će ostati da se druži sa medijima i publikom na uobičajenom segmentu “Q&A” - pitanja i odgovori kao razgovor o karijeri u Srbiji i sada u Americi.

Drama "Pijavice" predstavlja glavnog junaka - pisca Petra Mirića (Ðuričko), koji se nalazi u veoma osetljivom trenutku socijalne i političke krize u Srbiji.

Mirić iskazuje lične stavove koji su u sukobu sa principima političkog režima i bliski susret sa autoritetima Državne bezbednosti protagonistu odvode u tešku paranoju i u potragu za istinom.

Nikola Ðuričkoje trenutno u SAD postao istaknut zahvaljujući efektnoj ulozi Rusa Jurija u četvrtoj sezoni popularne serije "Stranger Things" na platformi Netflix, gde je oduševio partnerku, slavnu Vinonu Rajder, kao i horor književnika Stivena Kinga, koji mu je udelio komplimnet da bi taj njegov lik morao da dobije posebnu seriju.

Naravno, Ðuričku nije ovo prva uloga u svetskim ostvarenjima, mada se o tome manje zna i mediji u Srbiji nisu toliko pisali ni isticali.

Junak domaćih filmova "Do koske", "Munje!" ili serija "Otvorena vrata" i "Vratiće se rode", karijeru je uveliko počeo u inostranstvu i pre 2019. godine kada se definitivno preselio u SAD.

Tako je odigrao epizodne role u antiratnoj drami "U zemlji krvi i meda" (2011) u režiji glumice Anđeline Džoli, i kod Breda Pita kao producenta i glavnog junaka u hororu o zombijima "Svetski rat Z" (2013).

Kasnije je Ðuričko dobijao sve veće i zapaženije uloge kao što je međunarodna produkcija - mini serija "Poslednji Panteri" (2015) Džeka Torna, uz Samantu Morton i Džona Harta.

Onda su usledile američke i britanske TV serije "Legende" (2015) sa Šonom Binom, "Genije" (2017), gde je Alberta Ajnštajna igrao Oskarovac - Džefri Raš, "Informer" (2018), "For All Mankind" (2019), kao i holandska serija "Hollands Hoop" (2014-2020).

Osim toga, pre odlaska u Ameriku, Nikola je snimio i dramu "Ne zaboravi da dišeš" (2019), koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske, a takođe je angažovan za hrvatski film “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić, čija se premijera očekuje.

Poslednjih godina u Srbiji, Ðurička je publika mogla da prati u serijama "Pet" (2019) Balša Ðoge, "Senke nad Balkanom" (2017/2019) Dragana Bjelogrlića, "Ujka - novi horizonti" (2019), gostovao je i u "Mama i tata se igraju rata" (2020) i kao reditelj nekih epizoda sapunice "Žigosani u reketu" (2018).

Poslednja glavna uloga mu je bila u filmu "Živ čovek" (2021) reditelja Olega Novkovića.

Projekciju filma "Pijavice" 7. avgusta organizuje filmska kompanija "GM Films", ujedno i distributer za SAD, sa sedištem u Santa Monici (Kalifornija), čiji je osnivač, direktor - istaknuti glumac Goran Milev, ovde i producent i režiser.

Poznati dramski umetnik, nekada član BDP, već 10 godina realizuje razne zanimljive filmske i TV projekte preko svoje producentske kuće u SAD i na međunarodnom nivou.

Osnovao je i zanimljivu platformu "Cinesomnia" nezavisno od "GM Films" i tokom jula Milev je organizovao i prikazivanje domaćih filmova u takođe Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

U ciklusu "Leto Filmskih noći" emitovani su fimovi - dokumentarci "Sedam hiljada duša" reditelja Sanjina Mirića, "Linija života" Darka Bajića, igrani - "Prolećna pesma" Natalije Avramović, a nedavno je prikazan upravo i "Pijavice" (30. jula).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura