Aktuelno iz kulture

Vatikan objasnio zašto su Rasel Krou i Džejson Momoa dobili "specijalni tretman" u Sikstinskoj kapeli

Komentari

Autor: ArtNet

09/08/2022

-

23:14

Vatikan objasnio zašto su Rasel Krou i Džejson Momoa dobili "specijalni tretman" u Sikstinskoj kapeli
Vatikan objasnio zašto su Rasel Krou i Džejson Momoa dobili "specijalni tretman" u Sikstinskoj kapeli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve velike filmske zvezde - Rasel Krou i Džejson Momoa - našli su se na udaru javnosti, nakon što su se na društvenim mrežama pohvalili privatnim obilaskom Vatikana i Sikstinske kapele. 

Mnogi njihovi pratioci, koji su imali priliku da posete ove atrakcije u srcu Rima morali su da izdrže dugo čekanje u redovima i guranje kroz masu, kako bi videli neka od najlepših remek-dela renesanse. 

Međutim, u saopštenju iz Vatikana upućenom portalu ArtNet stoji da su objave glumaca na društvenim mrežama deo strategije "uzajamne razmene", s ciljem da se ojača prisustvo muzeja na društvenim mrežama.

Nakon što je u maju posetio Sikstinsku kapelu sa prijateljima i članovima tima, Džejson Momoa podelio je svoje utiske sa svojih 17,1 milion pratilaca na Instagramu. 

U objavi su bile njihove zajedničke fotografije ispred Mikelanđelovog "Strašnog suda", kao i video u kom se vidi "Stvaranje Adama" i šetnja malom privatnom terasom.

 

 

Među komentarima na tu objavu bilo je mnogo kritika, naročito na račun toga da Momoa "ne poštuje svetinju".

Glumac je nekoliko dana kasnije objavio izvinjenje: "Ako ste ikada osetili da ne poštujem vašu kulturu, to mi nije bila namera. Definitivno sam platio da imam taj privatan trenutak i dao sam finu donaciju crkvi".

Sada je i predstavnik Vatikana reagovao i objasnio o kakvom aranžmanu se radi.

"Mi im pružimo specijalno iskustvo, kada je muzej zatvoren, a oni zauzvrat objave svoje iskustvo na društvenim mrežama. Te javne ličnosti imaju sposobnost da promovišu i reklamiraju na brz i uticajan način, jednostavno koristeći svoje društvene mreže. Ljudi imitiraju šta oni rade i što je najvažnije, preko njih možemo da dopremo do mlađe publike, koja je često u prošlosti bila 'daleko' od naših kolekcija", naveo je on.

Kampanja je inače pokrenuta tokom prve pandemijske godine, a prema podacima Muzeja Vatikana, zahvaljujući njoj danas je 38 procenata njegovih posetilaca starosti između 18 i 25 godina.

Žestoke kritike upućene su i na račun glumca Rasela Kroua, koji je obilazio Vatikan u julu. 

 

 

"Nisam siguran da li postoji veća privilegija na svetu od toga da dobijete ključ Sikstinske kapele i iskusite njenu veličanstvenost u tišini", napisao je on za svojih 2,9 miliona pratilaca na Twitteru.

"Dobili smo pristup sobama, pogledu i delovima kolekcije koje obični turisti ne vide", dodao je on.

Predstavnik Vatikana potvrdio je da specijalni gosti, zbog "prikupljanja veće količine sadržaja za deljenje", imaju pristup terasi koju inače koristi isključivo uprava muzeja.

Posebno negodovanje izazvalo je to što su zvezde objavile fotografije iz unutrašnjosti muzeja, uprkos tome što je fotografisanje inače zabranjeno.

Iako se iz Vatikana nisu dotakli toga zašto su napravili izuzetak, kada je reč o poznatima, u saopštenju su naveli da "uprkos zabrani, ponekad neko uspe da napravi fotografiju".

Zabrana je uvedena osamdesetih godina, kada je Nipon korporacija pristala da finansira restauraciju kapele, u zamenu za ekskluzivna prava da fotografiše i snima videa. Njihov ugovor je, inače, istekao 2019. godine.
 
Posetioci muzeja koji su spremni da plate značajno skuplje ulaznice, mogu da uživaju u drugačijem pogledu na Vatikan, kao i na privatnim turama, pa čak i u prilici da prošetaju po muzeju potpuno sami.

Komentari (0)

Kultura