Aktuelno iz kulture

"Sounds of Change": Više od sto mladih muzičara stiže u Novi Sad

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

14:09

"Sounds of Change": Više od sto mladih muzičara stiže u Novi Sad
Srpsko narodno pozorište - Copyright Tanjug/vojnet/Ivan Milinkov

veličina teksta

Aa Aa

Blizu 100 učesnika, mladih muzičara i istaknutih svetskih umetnika iz čitave Evrope narednih sedam dana boraviće u Novom Sadu u okviru evropskog projekta "Sounds of Change", saopštila je direkcija Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Reč je o projektu čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište (SNP) jedan je od partnera.

Prva faza projekta "Sounds of Change" završava se u nedelju 14. avgusta, izvođenjem "Pete simfonije" austrijskog kompozitora Gustava Malera u 20.30 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, kao i uvodnom konferencijom u čitav projekat.

Koncert je moguće pratiti direktno i širom Evrope na onlajn platformi.

"Nakon evropskog projekta 'Cross Opera' koji smo završili u aprilu ove godine, počinje nam novi projekat sufinansiran od strane Kreativne Evrope", objasnio je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Stankov

On je napomenuo da projekat "Sounds of Change" pre svega predstavlja priliku ne samo za naše umetnike, već za mlade muzičare iz Novog Sada i Srbije koji putem ovakvih saradnji mogu da dobiju iskustvo rada u velikom orkestru, umreže se sa kolegama iz ostalih evropskih zemalja i dobiju priliku da sarađuju sa istaknutim imenima svetske klasične muzičke scene.

"Na taj način se pruža snažan oslonac mladim umetnicima u razvoju njihove karijere i otvara mogućnost da ostanu kod nas ili u nekom svetskom orkestru. Za Srpsko narodno pozorište, poziv za još jedan evropski projekat jeste priznanje da se kvalitetan rad vidi i van granica naše države i potvrda da smo na pravom putu", rekao je Aleksandar Stankov.

Aktivnosti projekta obuhvataju četiri faze organizovane kroz četiri godišnja ciklusa u kojima će se izabrani umetnici susresti sa mogućnošću profesionalnog usavršavanja kroz orkestarske akademije, gde je fokus na unapređivanju muzičkih veština i na ličnom i profesionalnom razvoju.

Ideja je da tako novoformirani međunarodni orkestar nastupi na profesionalnim muzičkim festivalima u Evropi i da osigura prostor za promociju rada muzičara.

Pored izvođača - muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici.

Promo

 

"Prvi i drugi ciklus prate klasičnu internacionalnu orkestarsku akademiju i pripremu dela evropskih kompozitora, dok će se performativni slojevi razvijati za poslednja dva ciklusa uključivanjem multimedije i cirkuske umetnosti", približila je ovu umetničku ideju vođa projekta novosadskog tima - Dragana Kuzmanović.

Ona je podvukla da pored sinergije različitih umetnosti, jedan od ciljeva je takođe i osvajanje novih koncertnih prostora koji će ostati kao legat projekta.

"Sounds of Change" pored snažne podrške mladim umetnicima, želi da kroz svojevrsni umetnički aktivizam, doprinese razvoju i ekološke svesti, ali i podstakne nove generacije na razmišljanje o budućnosti Evrope koja ističe jedinstvo različitosti", izjavila je Kuzmanović.

Partneri na projektu su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija "Noletia" iz Španije, Internacionalni muzički festival "Koblenc" iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije kao i SNP iz Novog Sada.

Komentari (0)

Kultura