Aktuelno iz kulture

Zagubljena istorijska kolekcija slika "Zvezde su sjajne" posle 70 godina našla put do kuće - vraćena u Zimbabve

Komentari

Autor: Euronews

10/08/2022

-

23:20

Zagubljena istorijska kolekcija slika "Zvezde su sjajne" posle 70 godina našla put do kuće - vraćena u Zimbabve
Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi - Copyright Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put posle 70 godina, kolekcija umetničkih dela otkrivena u podrumu londonske crkve vratila se u svoju domovinu  - Zimbabve.

Na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Harareu predstavljene su slike koje su 1940-ih i 1950-ih godina radili mladi afrički učenici koji su pohađali pionirsku misionarsku školu u tadašnjoj Rodeziji kojom je vladala bela manjina, navodi Euronews.

"Ovo je kolekcija izgubljenih zimbabveanskih umetničkih dela iz 1940-ih iz anglikanske misionarske škole u ​​Kireni, koja se zvala Kirenska misionarska škola. Otvorio ju je i započeo vizionarski učitelj umetnosti kanonik Ned Paterson", kaže Lisa Masterson, kustos i direktor umetničke izložbe. 

To je u stvari prva škola u Zimbabveu koja je uvela umetnost kao obavezan predmet mladim afričkim učenicima 1940-ih, a Ned Paterson je istinski verovao da umetnost može da ujedini ljude, bez obzira na boju kože i poreklo.

Dela pronađena slučajno

Kolekcija umetničkih dela naslikanih u školi Kirene između 1940. i 1947. poslata je u inostranstvo da bi bila prikazana u Londonu, Parizu i Njujorku. Kasnije su slike bile pohranjene u podrumu crkve Sv. Mihaila i Svih anđela u Londonu i vremenom su zaboravljene.

Umetnička dela je ponovo otkrio Zimbabveanac koji je prepoznao ime Kirene na kutijama kada je crkva bila osveštana. Onda je obavestio javnost jer je shvatio da je našao riznicu umetnosti i istorije.

Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

 

"Zvezde su sjajne" je izložba koju će mnogi Zimbabveanci prvi put videti. Uz slike su izložene fotografije nekih od umetnika koji su u to vreme bili deca. Prvi put u životu, Gift Livingston Sango je video sliku svog oca koja prikazuje Isusa kao crnca. 

"Priča se mora vratiti kući, nasleđe se mora vratiti kući. To je zaista naša priča. Ovo će osušiti naše suze," kaže Sango.

Završetak moje istorije kao Damasane je da znam priče koje je moj deda pričao kroz slikarstvo, kroz svoja umetnička dela, kaže Nomašekavazi Damasane, unuka jednog od umetnika.

Ona navodi da je važno da da umetnička dela vraćaju kući jer to omogućava da ih ljudi vide i da znaju da se ovaj narod još davno bavio umetnošću.

Izložba "Zvezde su sjajne" biće otvorena u Nacionalnoj galeriji u Harareu do oktobra.

 

T

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura