Aktuelno iz kulture

Izložba "Kako ugasiti požar kašikom vode" u Galeriji "Kula", kustos: U pitanju je neka vrsta provokacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2022

-

10:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U nedavno otvorenoj Galeriji "Kula" u Cetinjskoj ulici otvara se izložba "Kako ugasiti požar kašikom vode". Nakon letnje pauze galerija je ponovo otvorena, a iza ove izložbe stoji Društvo udružene odgovornosti. Izložba počinje večeras u 19 sati.

"Izložba je neka vrsta provokacije, i taj pretenciozni naslov upućuje na samu propast njegovog značenja, jer je to nemoguće uraditi. Pokušavamo da ispitamo na koje sve načine institucionalno znanje može da se primeni, uobliči ili transformiše. Mi svi imamo drugačije obrazovanje, ali pripadamo kulturno-umetničkoj sceni Srbije", kaže za Euronews Srbija kustos izložbe Katarina Kostadinović. 

Ona dodaje da njihovi pokušaji traju već dve godine i realizovani su u raznim gradovima, kao i da upućuju na promišljanje procesa kao nečega što je zapravo dugotrajan rad, koji može i ne mora biti umetnički, pa se pitaju "kako pokazati nešto što i dalje traje".

"Izložba danas može da bude sve - mi ovde imamo malo medijskog materijala, mada ima i foto i video instalacija, tako da možemo reći da izložba više postavlja pitanje i poziva ljude da se priključe. Izložba je otvorena do 4. septembra svakog dana od 17 do 21 sati", kaže Kostadinović.

Ističe da je sve na izložbi delo kolektivnog autorstva, a da je Društvo udružene odgovornosti nastalo 2020. godine kada ju je pozvao Gete institut da predloži projekat koji bi se realizovao u okviru tog instituta. Ceo proces projekta, ističe ona, prepušta se grupi, i teži se demokratičnosti odnosno postizanju konsenzusa.

Više o ovoj izložbi možete pogledati u video-prilogu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura