Aktuelno iz kulture

"Nasuprot vetru – odgovor na slet": Na Kaleidoskop kulture u Novom Sadu stiže Dobe Gnahore, dobitnice Gremi nagrade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

14:38

"Nasuprot vetru – odgovor na slet": Na Kaleidoskop kulture u Novom Sadu stiže Dobe Gnahore, dobitnice Gremi nagrade
Dobet Gnahore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Festival Kaleidoskop kulture biće otvoren sutra 1. septembra posebnim performansom pod nazivom "Nasuprot vetru – odgovor na slet" u kom učestvuje Dobe Gnahore, pevačica i plesačica iz Obale Slonovače, inače dobitnica Gremi nagrade.

Kada se kaže "slet" većina ljudi odraslih na prostoru nekadašnjih socijalističkih republika, ima istu asocijaciju u glavi: velika manifestacija na otvorenom, sa bogatom i skupom scenografijom, uvežbana do perfekcije, koja kombinuje gimnastiku, ples, muziku i druge umetničke elemente, a gde veliki broj mladih izvođača i izvođačica učestvuje u predstavi.

Slet je nekada bilo "rezervisan" za jedan datum u godini, kada se slavio Dan mladosti. Sada se slavi ponovo, ali sa idejom da istraži i kritički preispita istorijske narative i stvori nove interpretacije i forme sleta.

Tako, svojevrsni odgovor na slet dešava se na otvaranju Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, od 1. do 4. septembra, u Distriktu, gde pored toga prisutne čeka osam predstava savremenog plesa sa vrhunskim izvođačima iz svih krajeva sveta na dve teatarske bine.

Ipak, jedno ime se posebno izdvaja među učesnicima – Dobe Gnahore, koja će, zajedno sa novosadskim umetnicima i volonterima učestvovati u performansu "Nasuprot vetru – odgovor na slet". 

Kreiranje ove predstave trajalo je šest meseci i uključilo je ukupno 580 mladih Novosađana i Novosađanki, četiri rediteljke i četiri koreografa. U finalnom izvođenju učestvovaće 110 mladih izvođača, uz podršku dela glumačkog ansambla Pozorišta mladih.

Ovaj spektakularni nastup očekuje vas 1. septembra od 19 časova u Distriktu, na otvaranju Kaleidoskopa kulture (ukoliko ga propustite očekuje vas i 2. i 3. septembra u isto vreme), a to je tek početak sjajnih programa koji vas čekaju ove godine na ovom jedinstvenom festivalu, koji se okitio titulom Najbolje trend brenda u oblasti kulture za 2022 godinu.

Između ostalog, tu su sjajni muzički izvođači - Apokaliptika, Hercules and Love Affair, Republica, Boris Kovač, Pocket Palma, Tam, Iva Lorens, DJ Traumer, MANIVI i drugi. Zatim vodeći regionalni plesni ansambli, poput Nacionalnog baleta Severne Makedonije, Bitef teatra, Zagrebačkog plesnog centra, kao i simbolično 22 izložbe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura