Aktuelno iz kulture

U slavu srpskoj jezika, književnosti i kulture: Počeo Skup slavista u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

12:04

U slavu srpskoj jezika, književnosti i kulture: Počeo Skup slavista u Beogradu
U slavu srpskoj jezika, književnosti i kulture: Počeo Skup slavista u Beogradu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalni "Skup slavista" danas je otvoren na Filološkom fakultetu u Beogradu gde će uz učešće 60 studenata srpskog jezika sa univerziteta iz 17 zemalja trajati do 21. septembra.

Otvarajući 52. "Skup slavista" dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović je istakla da je to "najstarija i najznačajnija manifestacija" njene visokoškolske ustanove.

"Skup slavista" u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra (MSC) Filološkog fakulteta okupio je studente iz Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Danske, Italije, Kine, Mađarske, Severne Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Francuske i Češke.

Draškić Vićanović je rekla da će strani studenti moći da prate predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture, kao i kurseve iz savremenog srpskog jezika i književnosti, uz kurseve narodnih pesama i igara i drugo.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić je govoreći o doprinosu Filološkog fakulteta međunarodnoj saradnji istakao da "obrazuje studente iz drugih kultura koji uče srpski jezik i odvija se nastava na mnogim evropskim i drugim jezicima".

Predstavnik Ministarstva prosvete i nauke Bojan Tubić je ocenio da skup promoviše srpski jezik i njegovo proučavanje i da se radi o jednoj od najznačajnijih manifestacija Beogradskog univerziteta, jer je "međunarodna saradnja osnov na kome treba da gradimo identitet univerziteta".

Tubić je dodao da će strani studenti "mnogo moći da nauče od naših profesora koji su vrhunski".

Predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić je podsetila da je MSC najstarija institucija ove vrste u slovenskom svetu, koja ima poseban značaj, jer "svi napori na popularizaciji naše kulture započinju preko poznavalaca srpskog jezika i književnosti".

Upravnica MSC Dragana Mršević Radović je istakla da je "više od pola veka 1. septembar na Filološkom fakultetu svečan dan, a i danas je radost - dočekujemo novu generaciju studenata srpskog jezika sa stranih fakulteta".

Održavanje 52. "Skupa slavista - Seminar srpskog jezika, književnosti i kulture Beograd - Tršić" pomogli su Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo kulture i informisanja, Skupština grada Beograda, Skupština opštine Loznica, Vukova zadužbina, Zadužbina Desanke Maksimović i Društvo za srpski jezik.

Komentari (0)

Kultura