Aktuelno iz kulture

Kustoskinja Biljana Ćirić: Na "Borskim susretima" predstavljamo rezultate transnacionalnih istraživanja

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

13:10

Kustoskinja Biljana Ćirić: Na "Borskim susretima" predstavljamo rezultate transnacionalnih istraživanja
Biljana Ćirić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je kustoskinja Biljana Ćirić koja je govorila o "Borskim susretima" koji će biti održani kao deo međunarodnog kustoskog projekta "Novim putevima u novu budućnost" od 15. do 19. septembra.

Ćirić je rekla da je manifestacija, koja se organizuje u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Boru, bitna jer napokon mogu da se fizički prikaže deo istraživanja koja su sprovedena u poslednje tri godine.

Prema njenim rečima, pojedinci i institucije iz različitih delova sveta, poput Srbije, Kine, Slovenije, Etiopije i Kazahstana se susreli 2020. godine u Adis Abebi da razmotre kako će započeti projekat koji se bavi novim putem svile i kineskim investicijama, ali su posle izbijanja pandemije morali promeniti način rada.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ćirić je kao kustoskinja radila u Kini, provodeći istraživačka putovanja u Kazahstan, Kirgistan,Uzbekistan i istočni deo Afrike što je pomoglo da razume koliko je naše znanje fragmentovano.

"Svaki partner je na svom lokalitetu osnovao tim istraživača, aktivista, arhitekata, antropologa, umetnika koji su imali sluha za lokalna pitanja i započeli su istraživanja u vezi sa našim projektom", pomenula je Ćirić.

Radeći sa kolegama i lokalitetima gde elekrična energija i internet nisu zagarantovani, Ćirić kaže da je kao kustoskinja mnogo toga naučila.

"Moramo da shvatimo da je realnost jako fragmentirana i da samo deo nas koji smo privilegovani ima pristup ekranima i digitalnom svetu, ali i to će se jako puno menjati", predviđa Ćirić.

Prema njenim rečima, zato se insistira na susretima sa građanima Bora i ljudima kojima će im se pridružiti, što je "potreba, naročito posle pandemije".

Komentari (0)

Kultura