Aktuelno iz kulture

Dodeljene "kreativne" Emi nagrade: Adel, Eminem i Čedvik Bosman među ovogodišnjim dobitnicima

Komentari

Autor: Variety

05/09/2022

-

14:49

Dodeljene "kreativne" Emi nagrade: Adel, Eminem i Čedvik Bosman među ovogodišnjim dobitnicima
Dodeljene "kreativne" Emi nagrade: Adel, Eminem i Čedvik Bosman među ovogodišnjim dobitnicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok svet čeka 12. septembar, kada će se održati veče Emi nagrada za najbolje televizijske programe, ddodeljene su Emi priznanja za "kreativne umetnosti".

Proteklog vikenda brojni umetnici i muzički izvođači, kao i producenti rijaliti i "tok šou" programa takmičili su se za prestižnu nagradu, a među njima dokumentarna serija "The Beatles", snimljeni nastup britanske zvezde Adel i poluvreme Super Boula u kom su nastupali Dr Dre, Snup Dog, Meri Džej Blajdž, Eminem, Kendrik Lamar i 50 Cent osvojili su mnoga značajna priznanja.

Unapred snimljen nastup Adel dobio je nagradu za najbolju režiju specijala, ali i za najbolji dizajn osvetljenja, miks zvuka i tehničku podršku, a više Emi statua ponela je i ekipa koja je radila na dokumentarcu "The Beatles: Get Back" reditelja Pitera Džeksona, između ostalog za najbolju režiju, montažu i zvuk.

profimedia

 

Već sedam godina zaredom RuPol Čarls dobija Emi priznanja za svoje rijaliti takmičenje "RuPaul’s Drag Race" i zahvaljujući ovogodišnjim nagradama, u svojoj kolekciji ima ukupno 12 Emi statua.

Čedvik Bosman posthumno je dobio nagradu za pozajmljivanje glasa u programu "What If..." , a po prvi put se dogodilo da jedan striming servis osvoji nagradu za animirani program. Reč je o seriji "Arcane" za koju je Netfliks osvojio ukupno četiri Emija.

Prema pisanju magazina VarietySvoj prvi Emi osvojio je bivši predsednik Amerike Barak Obama, za naraciju u dokumentarnoj seriji "Our Great National Parks" na Netfliksu, čime je nadmašio čuvenog Dejvida Atenboroua koji je bio u konkurenciji sa serijom "The Mating Game".

Na korak do "EGOT statusa"

Izvođali Adel, Eminem, Pol Mekartni i Ringo Star na korak su do takozvanog "EGOT statusa", odnosno kompletiranja kolekcije najvećih priznanja u svetu umetnosti koja čine Mi, Gremi, Oskar i Toni nagrade.

 

 

Ovim legendama muzičke scene nedostaju samo Toni nagrade, koje se dodeljuju za pozorišnu delatnost, a ove godine osvojili su svoje prve Emi statue.

Adel je prikupila ukupno pet za svoj specijal, Eminem tri za svoje poluvreme na Super Boulu, a Mekartni i Star pet za dokumentarnu seriju "The Beatles: Get Back".

Do sada je samo 17 ljudi dostiglo EGOT status: kompozitor Ričard Rodžers, glumica Rita Moreno, pevač Džon Ledžend, glumica Odri Hepburn, glumac Džon Gilgud, kompozitor Marvin Hemliš, orkestrator Džonatan Tanik, filmski stvaralac Mel Bruks, glumica Helen Hejs, reditelj Majk Nikols, glumica Vupi Goldberg, producent Skot Radin, kopozitor Robert Lopez, kompozitor Tim Rajs, kompozitor Endrju Lojd Veber, kompozitor Alan Menken i glumica Dženifer Hadson.

Snimak dodele "kreativnih" Emi nagrada biće kondenzovan u dva sata televizijskog programa koji će biti emitovan 10. septembra na FXX, dok će glavna ceremonija dodele Emi nagrada biti održana 12. septembra i prenošena uživo na NBC televiziji. 

Najviše nominacija ima serija "Succession" - ukupno 25, a sledi je "Ted Lasso" sa 20 i "The White Lotus", takođe sa 20 nominacija.

Komentari (0)

Kultura