Aktuelno iz kulture

Deset serija sa najviše nominacija u istoriji Emi nagrada

Komentari

Autor: I.Mirčević, S. Rosić

04/09/2022

-

08:02

Deset serija sa najviše nominacija u istoriji Emi nagrada
Deset serija sa najviše nominacija u istoriji Emi nagrada - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Emi nagrade, najprestižnije priznanje u svetu televizije, ove godine biće dodeljene 12. septembra, kada će se u trci naći serije premijerno emitovane između 1. juna 2021. i 31. maja 2022. godine.

Serija "Naslednici" ove godine ima ubedljivo najviše nominacija, čak 25, a sa 20 je prati serija "Ted Lasso", a budući da se zbog "Squid Game" prvi put dogodilo da serija koja nije na engleskom jeziku uđe u trku, nema sumnje da nas ove godine očekuju brojna iznenađenja.

Prva dodela Emi nagrada održana je davne 1949. godine, a od tada je snimljeno na hiljade serija koje su dobile prostor na ovom prestižnom događaju

Ipak, nekolicina se u poslednjih sedam decenija istakla po broju nominacija, a među njima i jedna novijeg datuma.

Predstavljamo vam neke od njih:

"Televizijska posla" - 103 nominacije

Tina Fej kreatorka je serije "30 Rock", koja je kod nas prevedena kao "Televizijska posla". Svaka od njenih sedam sezona donela joj je po jednu nominaciju za najbolju humorističnu seeriju, od kojih je osvojila tri. 

Takođe, Fej je svake godine bila nominovana za najbolju glavnu glumicu tog žanra, a nagradu je dobila 2008. 

Njene kolege Alek Boldvin i Džejn Krakovski takođe su redovno dobijali nominacije. Nakon što je snimila poslednju sezonu, Tina je osvojila i nagradu za najbolji scenario za poslenju epizodu nazvanu "Poslednji ručak".

"Frejžer" - 107 nominacija

Jedan od najuspešnijih spinofova svih vremena "Frejžer" se bavio naslovnim likom, koji je originalno osmišljen za seriju "Kafić 'Uzdravlje'". Serija je trajala duže od jedne decenije i imala 264 epizode.

Jedna od omiljenih među publikom i kritikom, gotovo redovno je bila nominovana za najbolju humorističnu seriju, kao i njeni ghlavni glumci - Kelsi Gramer i Dejvid Hajd Pirs, Džejms Erl Džouns i mnogi drugi.

"M*A*S*H" - 109 nominacija

Teško je opisati monumentalnost serije "M*A*S*H". Njeno finale prikazano 1983. godine i dalje je najgledanija epizoda u istoriji televizije, koja je za male ekrane "zakovala" 105 miliona gledalaca i to u vreme kada je Amerika imala samo 233 miliona stanovnika.

Drugim rečima, polovina Sjedinjenih Američkih Država gledala je "M*A*S*H". 

Očekivano, redovno je bila nominovana za Emi nagrade, a mnoge je i osvojila. Interesantno je, međutim, da za poslednju sezonu, uprkos njenoj gledanosti, nije dobila nijedno priznanje.

"Porodica Soprano" - 112 nominacija

"Porodica Soprano" važi za jednu od najboljih serija svih vremena. Svih sedam godina njenog emitovanja (šesta sezona bila je podeljena na dve godine) takmičila se za Emi nagrade, a pored nominacija za nagradu u kategoriji drame, redovno je bila nominovana i za tehničku produkciju, kao i za zvuk.

"Ples sa zvezdama" - 116 nominacija

Popularni rijaliti program koji je podrazumevao plesno takmičenje između poznatih ličnosti gledan je širom sveta, a mnoge zemlje (uključujući u Srbiju) otkupljivale su licencu da "Ples sa zvezdama" organizuju na lokalu.

Od koreografije, do dizajna osvetljenja, šminke i kostima, ovaj šou prikupio je ogroman broj nominacija.

"Momci s Menhetna" - 116 nominacija

"Momci s Menhetna" premijerno su prikazani 2007. i mnogo pre "Čiste hemije" (Breaking Bad) i "Okružen mrtvima" (The Walking Dead) doneli veliki profit kući AMC.

Zvezde ove serije - Džon Ham, Elizabet Mos, Dženjueri Džouns i Kristina Henriks - praktično preko noći dobili su svetsku popularnost.

Iznenađujuće je to da serija nije osvojila mnogo nagrada, iako je za Emi nominovana 116 puta. Uprkos tome što su svih četvoro glavnih glumaca i glumica nominovani iz godine u godinu, Ham je osvojio samo jednu nagradu i to 2015, u poslednjoj godini prikazivanja.

Ipak, u kategoriji za najbolju dramsku seriju nominovana je svake godine, a osvojila priznanje četiri puta.

"Kafić 'Uzdravlje'" - 117 nominacija

"Nekada želite da odete negde gde vam svako za ime..." glasio je stih pesme iz uvodne špice "Kafića 'Uzdravlje'", a naziv te serije svakako su znali svi članovi Televizijske akademije.

Iz godine u godinu osvajala je mnoštvo nominacija, ali i nagrada i na posletku dovela i do kultnog spinofa, o kom smo već pisali.

"Urgentni centar" - 124 nominacije

Jedna od najdužih televizijskih sapunica - "Urgentni centar" - koja je lansirala karijeru Džordža Klunija, bila je i jedna od najpopularnijih.

Njena prva sezona imala je čak 15 Emi nominacija, a sa 331 epizodom, koliko je ukupno snimljeno, do kraja emitovanja osvojila je čak 124.

"Igra prestola" - 160 nominacija

Serija "Igra prestola" koja važi za najpopularniju HBO seriju u istoriji te kuće, bila je nominovana za glavnu nagradu u kategoriji drame za svih osam sezona, a osvojila ju je četiri puta.

Piter Dinklidž, koji je igrao Tiriona Lanistera takođe je bio nominovan svake godine za najboljeg sporednog glumca i takođe kući poneo četiri trofeja. 

U poslednjoj sezoni nominovana je gotovo cela postava, čime je oborila rekord za najviše nominacija za jednu seriju u jednoj sezoni, nakon što se našla u trci za čak 32 nagrade. 

Komentari (0)

Kultura