Aktuelno iz kulture

Dragi Jelić za Euronews Srbija: Uživajte u životu, da biste bili dugovečni kao Yu grupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

11:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, čuvena Yu grupa, obeležiće 10. septembra pedeset godina postojanja velikim koncertom na Tašmajdanu.

Yu grupi će se na bini pridružiti 12 veličanstvenih kolega iz celog regiona. 

Povodom obeležavanja jubileja, gost Euronews Srbija bio je Dragi Jelić, koji kaže da se poslednjih dana trudi da predstojeći koncert posmatra kao sasvim običan nastup.

"Biće mnogo gostiju i to je jedina razlika. Ne znam koliko će ko od njih uzimati mikrofon i nešto reći. Ja ne bih voleo da se mnogo priča, nego da se svira", rekao je Jelić.

Gost Euronews Srbija nije želeo da otkriva šta će se sve naći na repertoaru koncerta, ali je nagovestio da će biti i pesama koje Yu grupa ne izvodi.

Njegove kolege iz grupe imali su izazovan zadatak da odaberu repertoar od 134 pesama koje su u dugoj karijeri objavili na 13 albuma, a kaže da na probama za sada sve teče besprekorno.

"Prvo smo gostima dali da biraju šta hoće da pevaju ili sviraju i to nam je bila polazna tačka. Pesama je mnogo, a vremena nema i onda smo išli na ono što znamo da publika želi da čuje, a to je obično ono što je najviše puta i čula. Tako da smo našli neki kompromis. Ima za svakog po nešto", rekao je Jelić.

Publika je dugo čekala na ovaj koncert, budući da je najavljen za 2020. godinu, ali ga je uporno pomerala pandemija koronavirusa, što znači da će se jubilarni koncert zapravo održati u susret 53. rođendanu grupe.

Yu grupu je u jesen 1970. godine Dragi osnovao sa bratom Žikom, orguljašem Miodragom Okrugićem i bubnjarem Veliborom Bokom Bogdanovićem pod radnim nazivom "Idejni posed".

Na nastupu u zemunskom klubu "Sinagoga" 29. novembra iste godine, publika je izglasala njihov novi naziv - Yu grupa. 

"Nikad nisam ni razmišljao da ću se celog života baviti muzikom", kaže Jelić. 

"Bilo je i uspona i padova, što je potpuno normalno. Kad napravite neku grešku, to može samo da vas ojača, ako ste na dobrom putu, ili da vas uništi ako ste slabi. Mi smo rasli u jednom vremenu kada je bilo neverovatno puno časopisa o rok muzici, emisija na radiju i televiziji pa i da smo i hteli da se povučemo, oni su nas gurali stalno. Zbog toga ne mogu da kažem da smo samo mi ovo izgurali - imali smo zaista veliku pomoć svih oko nas", rekao je Jelić.

Legendarni muzičar je u svojim mnogim intervjuima isticao da su ljubav i jednostavnost ključ njihove dugovečnosti.

"Mislim da sve potiče iz kuće, razumno vaspitanje, bavljenje sportom... Dajte deci što više da trčkaraju i neka dođu pocepani kući, šta ima veze? Treba uživati u životu, pa ćete biti kao Yu grupa", zaključio je Dragi. 

Komentari (0)

Kultura