Aktuelno iz kulture

Glumica Stefanović o iskustvima sa snimanja filma o Svetoj Petki: "Pustinja je sveto mesto"

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

17:05

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Milica Stefanović koja je govorila o svojoj ulozi u filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji", čije bioskopsko prikazivanje počinje 8. septembra.

Stefanović je govoreći o svojim očekivanjima od filma reditelja Hadži Aleksandra Ðurovića istakla da je u svakom radu potrebno dati svoj maksimum, kako bi umetnik mogao da mirnog srca sačeka sve kritike, ali da je "normalno da postoji i velika trema".

Straha se oslobodila kad je počela da igra uz Milenu Predić, koja tumači lik Svete Petke, a na njoj je bilo da ulogom demona bude svetičino naličje i prenese "iskustvo njene unutrašnje borbe".

"Trudila sam se da to budu suptilna sredstva, jer je Milena lik Petkane gradila vrlo realistično. Trudila sam se da svojom igrom nadovežem na nju", istakla je glumica.

Tanjug/Zoran Žestić

 

U ekranizaciji romana "Petkana" Ljiljane Habjanović Ðurović, Stefanović je dodala da uloge demona mogu da budu atraktivne, da mogu biti seksualni, šarmantni, naglašeno morbidni i "polje igre je skoro beskrajno".

Pošto je njen zadatak bio da igra tamnu stranu Svete Petke, Stefanović se vodila glumačkim sredstvima koje je Predić birala, u skladu sa tekstom koji nije bio svakodnevno lak, prolazeći kroz vrlo specifična stanja, gneva, gorčine, slutnje i melanholije.

Osvrćući se na snimanje u Jordanskoj pustinji, Stefanović je istakla da je to "krajnje posebno mesto, toliko monumentalno, jako i surovo".

"Meni je bilo podjednako uzbudljivo da se bavim svojim poslom i posmatram kako žive ljudi u tim uslovima. Pustinja je sem toga sveto mesto. Ta tišina koju osetite, udar vetra koji kao da pomera mozak...Toliko je izazovno i uzbudljivo biti tamo. Stvarno nam je pomoglo na putu pričanja ove priče", istakla je glumica.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njenim rečima, "Sveta Petka - Krst u pustinji" će biti zanimljiv poštovaocima knjige iako znaju priču, vernicima koje sama svetiteljka privlači, ali i poštovaocima filmske umetnosti "koji će da vide nešto drugačije".

"Ogroman deo filma zauzima ambijentalnost potpuno ogoljene borbe čoveka i prirode. Milenino prisustvo, hodanje kroz pustinju, vetar, pesak, osama. Nama sa ovog podneblja je to potpuno strano", naglasila je Stefanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura