Aktuelno iz kulture

Romska muzička grupa iz Srbije u borbi za prava žena: "Brak ne treba da bude odluka roditelja"

Komentari

Autor: AP

24/06/2021

-

19:19

Romska muzička grupa iz Srbije u borbi za prava žena: "Brak ne treba da bude odluka roditelja"
Pretty Loud band - Copyright AP/Marko Drobnjakovic

veličina teksta

Aa Aa

Romska muzička grupa "Pretty Loud", nastala 2014. godine u Srbiji, u svojim pesmama govori o "okovanim ženama" koje trpe zlostavljanje, ali i nevestama tinejdžerkama prisiljenim na prerani brak. 

Članice benda kroz muziku žele da inspirišu mlade žene da se bore za ravnopravnost, ukazujući na problem dominacije muškaraca koji je duboko ukorenjen u romskoj tradiciji.

Naziv grupe "Pretty Loud", što znači prilično glasno, simbolično nastoji da pruži podršku mladim Romkinjama, podstakne ih na obrazovanje i sruši običaj preranog stupanja u brak.

Bend je stekao popularnost i međunarodnu pažnju, nastupajući prošle godine na Festivalu žena godine u Londonu.

"Želimo da stanemo na kraj ranim brakovima jer devojke o tome treba same da odluče - da li žele da se udaju ili ne“, rekla je Silvia Sinani, jedna od članica grupe za AP.

Ona smatra da svaka žena mora da ima pravo glasa, svoje snove i mogućnost da ih ostvari.

Ideja o ženskom bendu rođena je tokom obrazovne i edukativne radionice, organizovane od strane fondacije Grubb.

Associated Press

"Grubb nam je dao naziv Pretty Loud jer su znali da se glas žena u romskoj traciciji, ne čuje", ističe Sinani.

Kombinacijom repa i tradicionalnog romskog ritma, grupa želi da stekne popularnost među mlađom ženskom populacijom, tačnije devojčicama koje tek treba da donesu svoje odluke.

Tekstovi pesme se bave položajem žena i nastoje da povećaju njihovu samosvest.

Trećina Romkinja do 19. godine u braku

Studija UNICEF-a, objavljena prošle godine, pokazala je da je više od trećine devojčica u romskim naseljima u Srbiji, uzrasta od 15 do 19 godina, već udato, a 16 odsto njih je već bilo u braku pre 15. godine.

"Ja sam primer ranog braka, imam sina od 11 godina, a meni je tek 27", otkrila je članica Zlata Ristić.

Iako je niko nije prisilio na brak, njeni roditelji su čak bili i protiv, kasnije je tek shvatila da je napravila grešku. Danas je samohrana majka i želi da osvesti druge žene i dokaže da život nije završen rođenjem dece.

"Meni je najdraže kada nam 14-godišnje devojke pišu i kažu da žele da postanu jedna od nas, a sada pohađaju školu zahvaljujući našim pesmama", rekla je za AP.

Među najsiromašnijim etničkim zajednicama u Srbiji i šire u Evropi, Romi uglavnom žive u odvojenim naseljima na rubovima društva, suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću i predrasudama. Pandemija koronavirusa dodatno je podstakla socijalnu izolaciju marginalizovanih grupa i povećala njihovo siromaštvo. Prekidi redovnog školovanja usled pandemije dodatno su otežali romskoj deci da ostanu u sistemu.

Devojke iz grupe "Pretty Loud“ predaju u muzičkim i plesnim radionicama organizovanim od strane fondacije Grubb, koja je osnovana u Srbiji 2006. godine.

AP/Marko Drobnjakovic

 

Dijana Ferhatović prvi put je došla u centar pre četiri godine, tražeći pomoć u vezi sa školskom nastavom, pre nego što se pridružila muzičkom programu i pronašla put ka ovom bendu.

"Nastup u Londonu prošlog marta bio je nezaboravan. Imala sam pozitivnu tremu, ne samo ja nego i cela grupa. Na kraju smo ipak publiku oborile s nogu", rekla je ona.

 

Komentari (0)

Kultura