Aktuelno iz kulture

O pesmama, Jesenjinu i Čoli: Tako je govorio Kornelije Kovač

Komentari

Autor: Staša Rosić

13/09/2022

-

20:16

O pesmama, Jesenjinu i Čoli: Tako je govorio Kornelije Kovač
O pesmama, Jesenjinu i Čoli: Tako je govorio Kornelije Kovač - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Ovaj svet zauvek je napustio Kornelije Bata Kovač, jedan od najplodonosnijih domaćih kompozitora, zaslužan za karijeru mnogih muzičara, čije pesme i danas uglas pevaju mnogi na prostoru bivše Jugoslavije.

Skoro pa da ne postoji ozbiljnije muzičko ime naših prostora koje nije prošlo kroz Korni grupu ili je sarađivalo sa Batom. Najpoznatiji je svakako Zdravko Čolić, za čiju je solo karijeru Kovač kasnije napisao većinu pesama. Kroz grupu su prošli još i: Dušan Prelević, Dalibor Brun, Zlatko Pejaković, Vladimir Furduj Furda, Seka Kojadinović… Tokom karijere komponovao je i za: Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića, Mišu Markovića, Lepu Brenu, Boru Đorđevića…

"Uvek sam uživao kada napravim dobru muziku, ma kom žanru ona pripadala. I, kada već nešto napišem, onda to kasnije mnogo puta preslušavam, razmišljam o tome. Retko kada doterujem jer mislim da je nabolje ono što prvo izađe…", rekao je u intervjuu za Vreme pre nekoliko godina.

Iako se nije često pojavljivao u štampi i na televiziji, tokom karijere ipak je dao određen broj zapaženih intervjua, iz kojih smo izdvojili nekoliko njegovih izjava, koje delom dočaravaju raskošnu ličnost Bate Kovača.

O Evroviziji 1947.

Teško je porediti popularnost Korni grupe sa bilo kojim muzičkim sastavom danas. Alternativni, a opet rokerski zvuk koji je objedinio mnoge žanrove i u čijem su stvaranju učestvovala velika imena, svoj koren imao je u ideji Kovača.

Učestvovali su na Evroviziji one godine kada je pobedu odnela Abba i godinama su kružile priče da su se razišli zbog toga.

U jednom intervjuu Kornelije je objasnio o čemu se radi.

"Razišli smo se, ali ne zbog Evrovizije kako su neki navodili, nego zbog ploče koju smo snimili u Milanu, a koja nije imala svetsku promociju kako nam je bilo obećano. Evrovizija je bila oduvek muzički festival, ali da li je ponekad bilo politike, jer tih godina kada ste vi učestvovali Jugoslavija je bila jedina socijalistička zemlja među učesnicima. Tada je austrijski izveštač sa Evrovizije povodom učešća Korni grupe rekao da naša pesma "Moja generacija" ima i politički kontekst. Spominje se 1942. godina, a to su bile gluposti jer je meni ta četrdeset druga bila godina od koje mi je počeo život", rekao je svojevremeno Kornelije za Nedeljnik.

O tome zašto je otpustio Čolu iz Korni grupe

Jedna od zvezda na koju je saradnja sa Kornelijem najviše uticala, bio je Zdravko Čolić.

Čolić je bio pevač Korni grupe Kornelija Kovača šest meseci i s njima snimio tri pesme "Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo", ali je godinama kasnije izvodio pesme koje je za njega komponovao Kovač.

Iz pera čuvenog kompozitora izašle su neke od najlepših Čolićevih pesama kao što su "Ti si mi u krvi", "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Mađarica" i mnoge druge.

U jednom intervju Kovač je ispričao kako je došlo do njihove saradnje.

"Zdravka Čolića sam prvi put video u Ambasadorima, na Šlageru sezone. Imao je odličan nastup, bio mlad, zgodan, pokretljiv, dobro pevao. Sve! Doduše, mislio sam da je više u rokenrolu…", ispričao je kompozitor, dodavši da su u jednom trenutku ipak odlučili da se raziđu.

"Smatrao sam da on, i pored odličnog glasa, nije adekvatan pevač za tu vrstu muzike koju je svirala Korni grupa. Ali sam mu već tada rekao da je on odličan solo pevač, ali ne za bend. Zdravko se nije naljutio, iako mu nije bilo prijatno. Ali sam mu ja vrlo brzo, posle petnaest dana kako se vratio iz Beograda u Sarajevo, rekao: 'Čola, dođi na razgovor. Ajde da radimo pesme za tebe'", rekao je on.

O pesmi "Ti si mi u krvi"

Jedna od najpoznatijih pesama Zdravka Čolića "Ti si mi u krvi", kompozicija je upravo Kornelija Kovača, dok je tekst pisala njegova bivša supruga Spomenka, koja je preminula 2005.

Ipak, on u početku nije bio zadovoljan njom.

"Kada sam Čoli pustio prvu verziju, 'Ti si mi u krvi' nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu, već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam hteo da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima" , rekao je jednom prilikom.

Srećom, pokazalo se da nije bio u pravu. "Ti si mi u krvi" i danas važi za jednu od najelpših balada na našim prostorima.

O inspiraciji

Kornelije Kovač komponovao je najrazličitiju muziku - od dečjih pesama, do džeza. U jednom intervjuu pričao je o tome kako se u njemu rađa inspiracija na primeru pesme "Etida".

"Dok sam još bio dete, u Subotici sam često prolazio pored kuće sa uvek spuštenim roletnama iz koje se čula muzika. Ko li to svira, pitao sam se. Nikada nisam saznao; a zamišljao sam kako taj klavir svira neka veoma mlada devojka. Što sam zapamtio i što je bilo dovoljno da napravim priču: 'Plove u tišini neke davne misli i vraćaju me danima kad sam bio dete… Devojka je svirala najlepšu sonatu danima u tamnoj sobi za klavirom…'

Kada sam dobio sliku, setio sam se da sam na Akademiji polagao Betovena. E, mislio sam, 'Etida' će ići po harmonijama Betovenove sonate. Reč je o III stavu koji ide u veoma brzom tempu; kod mene je išlo kao balada", ispričao je on.

O Jesenjinu

Kovač je godinama radio na muzici za mjuzikl na temu Jesenjina , tražeći prave saradnike s kojima će se naći na istoj talasnoj dužini. Na kraju ga je pronašao u Robertu Lenardu i Milanu Belegišaninu s kojima je osmislio predstavu "Jesenjin" koja je 2017. igrana u Novosadskom pozorištu.

"U životu nisam voleo ljude koji piju, tuku se, koji su neprijatni u društvu, a volim ljude koji vrede u onom što rade. Jesenjin je upravo takav lik. Dugo sam i duboko proučavao njegovu poeziju, njegov život, sve ono što je pisao on i što su drugi napisali o njemu. Kao stvaralac, u rečima i slikama koje rečima gradi, Jesenjin je neverovatno veliki umetnik", rekao je tada kompozitor.

O improvizaciji

Kovač je važio za izvanrednog muzičara i improvizatora. U jednom intervjuu otkrio je kako je počeo da gradi takvu reputaciju.

Prinstcreen YouTube/RTS Program za dijasporu

 

"Kad sam dobio nagradu za životno delo, došao sam sa suprugom i najmlađom ćerkom na događaj. Sedeli smo u prvom redu, odmah do žirija. Nakon što primim nagradu, planirao sam da odsviram temu koju inače sviram na sličnim okupljanjima, a svirao sam je i u Zagrebu, Novom Sadu… Tokom večeri sviralo je dosta rok grupa i svi su, naravno, 'cepali' rok do daske. U jednom trenutku shvatio sam da sam potpuno zaboravio svoju temu, gurnuo sam ćerku laktom i pitao je kako ono ide ona moja kompozicija. I ona mi je počela da je peva, ali je nisam čuo od rokera. Kad su me pozvali na binu da preuzmem nagradu, preuzeo sam je i krenuo prema klaviru. I dok sam hodao scenom do instrumenta, pomislio sam: 'Pa je*em ti, Kornelije, kako si potpuno zaboravio pesmu'. Nisam mogao da se setim ni jedne jedine note! Seo sam za taj električni klavir, udario jednu notu, drugu, din-don, din-don, din-don… I počeo s improvizacijom, i tako 12 minuta iz glave. Kad sam završio, ustao sam, došao za mikrofon, zahvalio se i rekao: 'Nemojte, molim vas samo, tražiti od mene da ponovno ovo sviram. Jer i nisam svirao ono što sam planirao, nego sam sve improvizovao. Ovo je stvoreno sada, večeras, na sceni'. Dobio sam veliki aplauz. I rekoh u sebi: 'Odsad ću svuda svirati iz glave'", ispričao je on.

O porodici

Kornelije je imao tri ćerke koje je dobio u braku sa suprugom Spomenkom - Aleksandru, Kristinu i Anju. Njih je smatrao "svojim najvećim uspehom", "svojim biserima".

 

 

"Kada su bile sasvim male pokazivale su sklonost ka muzici kao i sva ostala deca. Ali stvari su se brzo promenile ka potpunoj posvećenosti muzici. Pevale su i svirale po čitav dan. I dajem na znanje svima da su svoje uspehe zaslužile samo svojim radom i talentom. Mnogo sam puta već rekao da njihov moćni otac nije prstom mrdnuo da im na početku karijere, a ni kasnije namesti nešto po vezi. Nisam od te vrste ljudi. Moj otac mi je rekao kada sam počinjao: 'Ako vrediš i radiš - uspećeš', to sam preneo na svoju decu. Hoću da pomenem i svoju treću ćerku, malu pametnicu Anju, koja se, hvala bogu, ne bavi muzikom. Biće mnogo srećnija u životu, jer svet muzike danas... bolje da vam ne pričam", rekao je Kovač.

O nedosanjanom snu

U jednom od svojih poslednjih intervjua koje je Kornelije dao, pričao je o pesmi Šandora Petefija, za koju je želeo da napiše muziku. Nažalost, želja mu se nije ostvarila.

"Petefi je pisao o dva psa, jednom koji živi kod gazde i dobija tek malo hrane nakon što vlasnik jede, i drugom koji živi u prirodi slobodan i bori se sam protiv hladnoće i gladi želeći da mu se ukazuje poštovanje. Veoma mi se dopala ta pesma i zalepio sam se za nju. Kad tada ću je napraviti, a imam odvojeno još nekoliko pesama za koje takođe planiram da iskomponujem muziku. Nikada ne prestajem da komponujem", rekao je Kovač. 

Komentari (0)

Kultura