Aktuelno iz kulture

"Karla" - film o legendarnoj balerini Karli Frači premijerno sutra u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

17:21

"Karla" - film o legendarnoj balerini Karli Frači premijerno sutra u Jugoslovenskoj kinoteci
"Karla" - film o legendarnoj balerini Karli Frači premijerno sutra u Jugoslovenskoj kinoteci - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

 Premijerno prikazivanje filma o legendarnoj italijanskoj balerini Karli Fraci biće održano sutra u Jugoslovenskoj kinoteci, što predstavlja prvo prikazivanje ovog filma izvan Italije.

U rezidenciji ambasadora Italije Luke Gorija, održano predstavljanje filma "Karla" reditelja Emanuela Imbucija, koji govori o životu čuvene balerine.

Na predstavljaju filma govorili su umetnička direktora Beogradskog festivala igre Aja Jung, rezišer filma Emanuel Imbuci i glavni muški lik u filmu Stefano Rosi, kao i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Beogradski festival igre

 

 

Predstavljanje filma "Karla", u režiji Emanuela Imbučija, koji je inspirisan knjigom "Korak po korak, moja priča", u izdanju Beogradskog festivala igre, upriličeno je danas, dan pred premijerno prikazivanje ovog filma izvan prostora matične zemlje.

Italijanski ambasador Luka Gori: Nema više takvih zvezda

"Želim, pre svega, da ovim putem odamo priznanje jednoj od najvećih balerina svih vremena, Karli Frači, koja je zaista ponos svih danas, ne samo zbog svoje tehnike i gracioznosti u umetničkoj igri, nego i zbog njene same ličnosti", rekao je ambasador Luka Gori.

Ambasador je istakao da je ovaj film primer sjajne saradnje između dve zemlje na kulturnom planu te da se uzda da će saradnja Srbije i Italije i ubuduće imati pozitivan tok, što će činiti bitnu kulturnu sponu između zemalja.

Direktorka festivala igre Aja Jung istakla je značaj autobigrafije Karle Frači, po kojoj je rađen sam film, ona je istakla značaj toga što je Srbija prva u svetu prevela knjigu "Korak po korak, moja priča" na srpski jezik.

Beogradski festival igre

 

 

"Rekla bih da je Karla jedna od najozbiljnijih, i svakako najdužih poglavlja u istoriji baleta, nema više takvih zvezdi, niti takvih imena u baletu, zaista", istakla je Jung.

Ona je ispričala jednu anegdotu vezanu za samu ličnost priznate balerine i Beograda, naime, Karla nije verovala rečima da "tamo negde u nekoj zemlji postoji kafić po njenom imenu", te se u postojanje kafića "Frači" uverila dolaskom u Beogradu.

"Verujem da se se velika imena, velike zvezde, koje su udaljene milionima svetlosnih godina od nas, kada se ugase, njihova svetlost nas i dalje obasjava mnogo godina nakon toga. Karla Frači je jedna takva zvezda, najsjajnija zvezda baleta 20. veka", rekao je reditelj filma Emanuel Imbuci.

On je istakao da se nada da će kroz film lik i delo velike balerine nastaviti da živi, navodeći da mu je posebna čast bila poznavati i sarađivati sa Karlom.

Italijanska balerina Karla Frači smatra je jednom od najznačajnijih imena svetskog baleta u 20. veku.

Komentari (0)

Kultura