Aktuelno iz kulture

Belmondo, Teodorakis, Vots... Oni su nas napustili, ali njihova dela ostaju - svet bi bio siromašniji da ih nije bilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/01/2022

-

21:20

Belmondo, Teodorakis, Vots... Oni su nas napustili, ali njihova dela ostaju - svet bi bio siromašniji da ih nije bilo
Belmondo, Teodorakis, Vots... Oni su nas napustili, ali njihova dela ostaju - svet bi bio siromašniji da ih nije bilo - Copyright AP/J.Ryan, S. Nogier, E. Agostini, B. Bautista, F. Llano, K. Wigglesworth, L: Bruno, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekada jedna replika u seriji može da rastereti milione ljudi, jedna pesma da pokrene revoluciju, jedan film rasvetli nepravdu, a arhitektonski projekat promeni istoriju i time malo po malo, ceo svet...

Iza svih tih velikih dela stoje ljudi koji su u prolaznosti svog života, uspeli da pronađu nit večnosti i utkaju ga u ono što svetu ostavljaju iza sebe. Mnogi od njih nisu dočekali Novu godinu, ali ostaju zauvek tu kroz ono što su stvorili. Ovo je samo malo podsećanje na zaostavštinu nekih od velikana koji su nas napustili u 2021. godini.

Bojsi u seriji "Mućke" - Džon Čalis

Kultna serija "Mućke" ne može se zamisliti bez prepoznatljivog smeha kroz guste crne brkove i tompus trgovca automobila, Delbojevog druga i Marlininog muža Bojsija.

profimedia

 

Njegovo večno nadmudrivanje sa ostalim gostima paba "Ragina glava" uz čašu konjaka izvor je urnebesnih replika koje se i dan danas ponavljaju među ljubiteljima "Mućki", više od dvadeset godina od završetka te serije.

Legendarnog lika, koji je imao tako veliku bazu obožavalaca, da je dobio i svoj spinof "Zelena trava", mogao je igrati jedino Džon Čalis, Britanac velikog srca, koji je poslednjih godina ispitivao tanane spone između svog i srpskog naroda, zbog kojih su "Mućke" i dan danas, jedna od omiljenih komedija na našim prostorima.

"Bojsi" nas je napustio 19. septembra u 80. godini života, ne dočekavši da još jednom dođe u Srbiju nakon što je dobio njeno državljanstvo.

Film "Do poslednjeg daha" - Žan Pol Belmondo

Jedan od najuticajnijih filmova francuskog Novog talasa "Do poslednjeg daha" iz 1960. godine oblikovao je čitave generacije budućih reditelja i otvorio vrata jednom od najtalentovanijih glumaca Evrope, Žanu Polu Belmondu.

AP/Sebastien Nogier

 

Poslednja scena u tom filmu u kojoj njegov lik Mišel umire, dok nad njim stoji žena koja ga je izdala, upisana je među kultne i sasvim sigurno, može da se ubroji u Belmondovo "životno delo".
Pored filma "Do poslednjeg daha", iza sebe je ostavio na desetine velikih naslova, kao što su: "Zarobljeni strahom", "Žena je žena", "Čovek iz Rija" i drugi.

Ipak, vredi podsetiti na reči ovog velikana glumišta: "Moje životno delo, pre svega, su moje ljubavi, žene koje sam voleo, moja deca i unuci, i to što sam uvek imao snage da se zaljubim".

Žan Pol Belmondo napustio je ovaj svet 6. septembra 2021. u 88. godini života.

Muzika iz filma "Grk Zorba" - Mikis Teodorakis

"Grk Zorba" predstavio je svetu lepote Grčke bolje nego ijedno ostvarenje pre njega.
Prepoznatljiva muzika iz tog filma ima moć da slušaoca u trenutku transportuje na neko grčko ostrvo okruženo plavetnim morem, gde je "paradajz k'o lubenica, a lubenica k'o kuća", baš kao što je mogla i sa Šurdom u "Vrućem vetru".

profimedia

 

Isto tako, može da razbukti slavljeničko raspoloženje, pa je neizostavna na svadbama širom sveta, a bejzbol klub Njujork Jenkiz čak je koristi da podigne atmosferu na tribinama.

Autor ovog saundtreka je Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih kompozitora svih vremena, koji će ostati upamćen i po mnogim značajnim delima klasične muzike.

Vredi podsetiti i da je Teodorakis komponovao muziku za jedan od najskupljih filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji - "Sutjesku".

Teodorakis je preminuo 2. septembra, a sahranjen je uz zvuke sirtakija na ostrvu Krit na groblju u Galatasu, što je bila i njegova poslednja želja.

Kompletna diskografija Rolling Stones - Čarli Vots

"Da nema Čarlija Votsa, ne bi bilo Rolingstonsa", rekao je svojevremeno gitarista Kit Ričards o svom kolegi iz benda.

I zaista, diskografiju legendarnog benda bilo bi teško zamisliti bez bubnjarskih deonica ovog bluzera u duši, a rokera po opredeljenju. 

S njima je objavio 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i singlova, a svirao je na 40 turneja.

U "Stonsima" je bio najstariji u bendu i često je u medijima isticano da je upravo taj tihi bubnjar, jedinstvenog stila, bio glas razuma. 

Ostavio je neizbisiv trag na budućim generacijama muzičara i upisan je na 12. mesto Rolingston liste najboljih bubnjara svih vremena.

Tanjug/AP/Victoria Will

 

Manje je poznato da je rado odlazio na turneje sa big bendovima i drugim džez sastavima, kao i da je objavljivao i svoje džez albume. 

Gospodin Čarli Vots preminuo je 24. avgusta u 80. godini života.

"Peaky Blinders" - Helen Mekrori

Banda iz Birmingema ne bi mogla da funkcioniše bez Poli Grej. "Vladarka iz senke", matrijarh koja je u vreme rata spasila poslove porodice, a nakon njega bila glavni konsilijeri Toma Šelbija, do najtananijih nijansi bila je oslikana neverovatnim talentom glumice Helen Mekrori.

"Od početka sam osećao da ona funkcioniše na drugom nivou. Svaku scenu koju smo dobili na papiru je uzdizala na viši stepen. Pronalazila bi male tragove i iskopavala ih da scene učini emocionalno intenzivnijim", napisao je o njoj za britanski Guardian kolega Kilijan Marfi.

Šira javnost upoznala ju je kao Narcisu Melfoj, majku Draka Melfoja iz popularnih filmova o Hariju Poteru, ali i kao Šeri Bler u filmu "Kraljica" koji je 2007. nagrađen Bafta nagradom.

Umrla je 16. aprila u 53. godini života. 

"Žizela" - Karla Frači 

Neverovatna lakoća pokreta voljene italijanske primabalerine Karle Frači kritičari su nazivali "belkantom u svetu baleta". 

Od šezdesetih godina prošlog veka, kada god bi u Italiji bio postavljan neki novi balet, koreografi i producenti maštali bi da ona poželi da bude njegov deo.

Iako je u matičnoj "La Skali" igrala mnoge velike uloge, "Žizela" joj je otvorila vrata svetskih baletskih kompanija, a konstantno joj se vraćala tokom karijere. Početkom ove godine snimila je i masterklas o tom baletu za buduće generacije. 

Kada je Karla umrla 27. maja, "La Scala" ju je u saopštenju nazvala "kardinalnom ličnošću u istoriji igre, ali i u La Skali, gradu Milanu i italijanskoj kulturi."

Tanjug AP/Luca Bruno

 

Voljenu balerinu, ćerku vozača tramvaja, na večni počinak ispratile su na stotine ljudi, a u njenu čast svi beli tramvaji u Milanu poneli su njeno ime.

"Najveća. Božanska i večna", naveo je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini na Tviteru.

Omar iz "Žice" - Majkl K. Vilijams

Među sadržajima zbog kojih su devedesetih ljubitelji serija imali neprospavane noći, bila je između ostalih i "Žica" - kako ju je njen tvorac Dejvid Sajmon nazvao: "Grčka tragedija za novi milenijum".

U toj tragediji, jedan lik bio je drugačiji od svih koji su do tada prikazani na malim ekranima: Omar Litl, gej kriminalac, koji novac (i zadovoljstvo) dobija od pljačkanja moćnog krvoločnog Barksdejl klana. 

Bio je enigmatičan, zavodljiv i prkosan, a takođe i dovoljno komotan u svojoj koži da se pojavi u lokalnom supermarketu odeven samo u svileni tirkizni bademantil. 

U tradicionalno "mačo" krimi žanru, njegov otvoreno gej lik, čiji je seksualni život prikazivan sa takvom otvorenošću i verodostojnošću, bio je velika novina, ali svoju izuzetnost nije crpeo samo iz toga. 

Odličan opis dao mu je bivši predsednik SAD Barak Obama, vatreni obožavalac serije "Žica": "On je fascinantan lik: gej gangster koji pljačka samo dilere droge, a onda vraća ljudima, kao neki Robin Hud. Jedan je od najtvrđih i najzločestijih likova u seriji, ali je gej. To je vrlo interesantno".

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

Omar je ubijen u petoj i poslednjoj sezoni "Žice" i to ne od strane Barksdejla, nego deteta.

Lik koji ga je ovekovečio na malim ekranima takođe je zauvek sklopio oči u godini koja je za nama. 

Glumac Majkl K. Vilijams pronađen je mrtav u svom stanu 6. septembra 2021.

Pored serije "Žica", ostaće upamćen po ulogama u "Boardwalk Empire", "When They See Us" i "Lovecraft Country". 

Stenford Bleč u seriji "Seks i grad" - Vili Garson

Vili Garson igrao je Stenforda Bleča u seriji "Seks i grad" tako verodostojno da je postao jedini sporedni lik koji je dobijao svoje priče i upotpunjavao čuvenu četvorku svojim britkim humorom i konstantnim problemima u ljubavnom životu.

Bio je i jedan od prvih otvoreno gej likova, koji nisu izgrađeni na stereotipima o homoseksualcima i neizmerno odan svojim prijateljima, a naročito Keri.

Foter/starbright31 on Foter.com

 

Zasmejavao je publiku i terao joj suze na oči i uz to pokazao celoj generaciji kako muška moda može da izgleda.

Garson je umro od raka 21. septembra u 58. godini života. 

Promena odnosa Holivuda prema oružju - Halina Hačins

Direktorka fotografije Halina Hačins za života verovatno nije ni pretpostavljala kakav će dubok trag ostaviti u svetskoj kinematografiji.

Njena smrt na setu filma "Rust" 21. oktobra verovatno će zauvek promeniti odnos Holivuda prema oružju u filmu i dovesti do veće bezbednosti za sve zaposlene u filmskoj industriji.

profimedia

 

Nakon što je Halina nastradala od pravog metka koji se nekim slučajem našao među ćorcima u oružarnici na setu, reditelj filma "Mer iz Istauna" Kreg Zobel objavio je da vatreno oružje, treba zabraniti na snimanjima i istakao da su svi pucnji u njegovoj seriji bili kompjuterski generisani.

Dvejn "Stena" Džonson najavio je da više nikada neće koristiti pravo oružje na setu, a s njim su se složili i mnogi drugi glumci i filmski stvaraoci.

Peticiju da se pravo oružje zabrani na filmskim setovima koju je pokrenuo višestruko nagrađivani filmadžija Bandar Albulivi do sada je potpisalo preko stotinu hiljada ljudi. 

Halina će posthumno menjati i živote mnogih žena, jer je u sećanje na nju Američki filmski institut ustanovio stipendiju za buduće direktorke fotografije.

"Priče sa zapadne strane" - Stiven Sondhajm

"Priče sa zapadne strane" nisu samo klasični mjuzikl, nego i jedna od prekretnica teatra, koja je fundamentalno promenila način izvođenja mjuzikala.

Gotovo svaka pesma iz ovog mjuzikla sada se smatra standardom, a mnoge od njih nebrojeno puta su izvođene na koncertima i na albumima. 

Tanjug AP/Charles Krupa

 

Nekolicina je stekla platinasti status, a među njima je obrada Barbre Strejsend i Pet Shop Boys "Somewhere". 

Pesme su u desetinama izvođenja objavljivane na albumima širom sveta, u različitim interpretacijama i stilovima, a čuvene su džez verzije Stena Kentona i Oskara Petersona, kao i klasična sa violinistom Džošuom Belom, pa čak i pank rok verzija pod nazivom "Punk Side Story".

Stiven Sondhajm koji je potpisivao tekstove za te pesme, smatra se "titanom mjuzikla". Pisao je muziku i tekstove za mnoge hit mjuzikle, a neke od pesama koje će se dugo pevati su "Anyone Can Whistle", "Our Time", "Send In the Clowns" i "Everybody Ought to Have a Maid".

Majstor američkog mjuzikla preminuo je 26. novembra.

"Pompidu centar u Parizu" - Ričard Rodžers 

Pompidu centar u Parizu, delo arhitekata Ričarda Rodžersa i Renca Pijana, jedan je od prvih primera zgrade čiji su strukturalni i mehanički sistemi inkorporirani u eksterijer zgrade.

Kako su njegovi tvorci jednom rekli, projektujući je, nisu imali u vidu zgradu, nego ceo grad u kom se može naći sve - od ručka, do vrhunske muzike, knjiga, umetnosti... 

"National Geographic" nazvao je njihov projekat "ljubavlju na drugi pogled", a La Figaro da "Pariz ima svoje čudovište, baš kao ono iz Loh Nesa".

Tanjug AP/Remy de la Mauviniere

 

Ali vizionarske zamisli lorda Rodžersa vremenom su preponzali mnogi, a kada je osvojio najviše priznanje u arhitekturi, Prickerovu nagradu, Njujork Tajms je pisao da je svojim rešenjem Pompidu centra "okrenuo svet arhitekture naglavačke".

"Doneo je revoluciju u muzeje, transformišući ih iz elitnih spomenika u mesta društvene i kulturne razmene, utkana u srce grada", naveo je žiri Prickera.

Tanjug AP/Fernando Llano

 

Rodžers je i kreator zgrade Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Skupštine Velsa u Kardifu, kancelarija na Potsdamer Placu u Berlinu, terminala za međunarodni aerodrom Barahas u Madridu, kao i Terminala 5 na londonskom Hitrou.

Lord Ričard Rodžers, koji je bez sumnje od najznačajnijih i najuticajnijih arhitekata modernog doba, preminuo je 18. decembra u 88. godini života.

Pesme sastava Il Divo - Karlos Marin

Kada su se pred publikom prvi put zajedno pojavili Karlos Marin iz Španije, Dejvid Miler iz Amerike, Sebastijen Izambard iz Francuske i Urs Buler iz Švajcarske, postalo je jasno da opersko pevanje može biti mejnstrim pop. 

Njihovi raskošni glasovi, atraktivan izgled i odabir pesama rasprodavali su sportske dvorane širom sveta i više od 30 miliona primeraka albuma širom sveta.

Iako početak nije obećavao, "Il Divo" je postao prvi bend koji je posle 25 godina ponovio uspeh grupe Led Zeppelin kada je objavio album bez ijednog najavnog singla koji se našao na prvom mestu top lista.

AP/Berenice Bautista

 

Ušli su i u Ginisovu knjigu rekorda 2006. godine za najprodavani album jedne internacionalne grupe. Kako se na zvaničnom sajtu navodi, grupa je prodala preko 26 miliona albuma širom sveta, našla se na prvim pozicijama 50 puta, primila preko 160 zlatnih i platinastih priznanja za najprodavanije albume u preko 33 zemalja i za sobom upisala četiri rekordne svetske turneje.

Među ženskom publikom bio je omiljen Karlos Marin, ogromnog raspona glasa, koji je pevao i klasičnu operu i igrao u mjuziklima.

Marin je svoj poslednji koncert sa bendom "Il Divo" održao 6. decembra u okviru novogodišnje turneje koja je bila zakazana u Velikoj Britaniji, a kako su objavili britanski mediji već sutradan je testiran pozitivan na koronavirus i potom 8. decembra hospitalizovan u Mančesteru. Nekoliko dana kasnije, Marin je uveden u medicinski indukovanu komu i prebačen u Kraljevsku bolnicu u Mančesteru, gde je preminuo 19. decembra.

"Dallas Buyers Club" - Žan Mark Vale 

Reditelj Žan Mark Vale nije se plašio osetljivih tema. Umeo je da sa otvorenošću i istinskim poštovanjem slika finese ljudskog duha na velikom platnu.

Iako je dobio mnoga priznanja za svoja ostvarenja, film koji ga je lansirao među najuglednije reditelje Holivuda bio je "Dallas Buyers Club". 

Ovo ostvarenje nominovano za Oskara ispričalo je priču o Ronu Vudrufu, čoveku obolelom od side, koji je krijumčario lekove kako bi pomagao drugim ljudima u Teksasu koji su patili od iste bolesti.

Metju Mekonahi smatrao je da ga je od tipskih uloga srcelomca u romantičnim komedijama, spasao upravo Vale, koji je prepoznao njegov potencijal za velike uloge. 

profimedia

 

"Bio je reditelj koji je mogao da svojim dodirom učini da sve zasija i to su glumci u Holivudu znali", rekao je o njemu njegov kolega Deni Vilnev.

"Kad smo radili sa Žan Markom Valeom, znali smo da smo u rukama majstora", dodao je on.

Veruje se da je umro na Božić prema gregorijanskom kalendaru od srčanog udara u svojoj vikendici nadomak Njujorka, ali je njegovo telo pronađeno tek sutradan.

"Zlatne devojke" - Beti Vajt

Odluka američke NBC mreže da sredinom osamdesetih snimi seriju o ženama u zrelim godinama, u industriji opsednutoj mladošću, bila je velika kocka, ali se na kraju isplatila.

Sitkom "Zlatne devojke" (The Golden Girls) bio je omiljen među različitim generacijama i potrajao je do 1992. godine. 

Sve "devojke" u toj seriji bile su, kako je jedan tv kritičar rekao, "crni pojas u komediji", ali je to možda i najbolje demonstrirala Beti Vajt u ulozi Rouz Niland, prva žena dobitnica Emi nagrade. 

profimedia

 

Odabir trenutka u kom je izgovarala svoje replike, njene facijalne ekspresije, od Rouz su stvorile trodimenzionalnog lika kog su volela i deca i odrasli.

Rouz je bila nežna, ali ne preterano bistra udovica, koja je uspevala da pogrešno interpretira sve situacije i izluđivala svoje cimerke pričama o detinjstvu u izmišljenom gradu Sent Olaf u Minesoti. 

Ta uloga donela je Beti Emi nagradu, a reprizirala ju je u kratkotrajnom spinofu "The Golden Palace".

Pored "Zlatnih devojaka", Vajt će ostati upamćena po tome što je bila jedna od retkih žena koja je u Holivudu pedesetih godina imala potpunu kreativnu slobodu i bila producentkinja svoje emisije "Beti Vajt šou".

Umrla je poslednjeg dana 2021. godine, samo nekoliko nedelja pre svog stotog rođendana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura