Aktuelno iz kulture

Preminuo legendarni kompozitor Stiven Sondhajm: Oproštaj od pozorišnog genija i majstora mjuzikla

Komentari

Autor: Euronews, Guardian

27/11/2021

-

10:46

Preminuo legendarni kompozitor Stiven Sondhajm: Oproštaj od pozorišnog genija i majstora mjuzikla
Stiven Sondhajm - Copyright Tanjug AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Stiven Sondhajm (Stephen Sondheim), legendarni američki kompozitor i tekstopisac, višestruko nagrađivani autor, preminuo je u 92. godini.

Majstor američkog mjuzikla preminuo je u petak, 26. novembra, u Roksberiju u državi Konektikat, a vest o njegovoj smrti odjeknula industrijom zabave i šire.

Kompozitor i pisac stihova za mjuzikle, Stiven Sondhajm se proslavio već u 27. godini stihovima za "Priču sa zapadne strane" koju je radio zajedno sa scenaristom Arturom Lorentskom i kompozitorom Leonardom Bernštajnom.

Tanjug AP/AP Photo

 

Endrju Lojd Veber ga je nazivao "gigantom muzičkog pozorišta našeg vremena, inspiracijom ne samo za dve, već tri generacije čiji doprinos pozorištu nikada neće biti jednak".

"Pozorište je izgubilo jednog od svojih najvećih genija, a svet je izgubio jednog od svojih najvećih i najoriginalnijih pisaca. Nažalost, sada je na nebu džin. Ali sjaj Stivena Sondhajma će i dalje biti ovde dok će se njegove legendarne pesme i komadi izvoditi zauvek", rekao je producent Kameron Mekintoš, piše Euronews.

Tokom uspešne karijere koja je trajala više od 60 godina, Sondhajm je pored "Priče sa zapadne strane", kreirao brodvejske pozorišne klasike kao što su "Džipsi", "Follies", "Company", "Into the Voods", "Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit", "Mala noćna muzika" i mnoge druge.

Oskara za najbolju originalnu pesmu dobio je 1991. godine za pesmu "Sooner or Later" iz filma "Dik Trejsi".

Sondhajm je dobitnik i osam nagrada "Toni", osam "Gremija", kao i Pulicerove nagrade i nagrade "Lorens Olivije".

Tanjug AP/Evan Vucci

Sondhajm je dobitnik Oskara, Pulicerove nagrade, osam Gremija, osam Tonija...

Sondhajm je podigao status mjuzikla, koji se često smatrao utešnom i porodičnom zabavom, i koristio ga za istraživanje međuljudskih odnosa u svoj njihovoj složenosti. Dok su se mnogi muzičko-pozorišni stvaraoci specijalizovali ili kao kompozitori, ili tekstopisci, svi se slažu da je Sondhajm briljirao na oba polja, podseća se u tekstu Gardijana.

Preporuka za vas

Za brodvejski šou čuvenog rokera može, ali samo ako niste vakcinisani AstraZenekom

Komentari (0)

Kultura