Fokus

Ko je Halina Hačins, žena koju je usmrtio Alek Boldvin - od detinjstva u sovjetskoj bazi na Arktiku do Los Anđelesa

Komentari

Autor: CNN, priredila T.T.

22/10/2021

-

19:38

Ko je Halina Hačins, žena koju je usmrtio Alek Boldvin - od detinjstva u sovjetskoj bazi na Arktiku do Los Anđelesa
Halina Hačins i Alek Boldvin - Copyright profimedia; Tanjug/AP/Jim Weber/Santa Fe New Mexican

veličina teksta

Aa Aa

Filmska industrija je u stanju šoka nakon što je direktorka fotografije Halina Hačins (42) ubijena na snimanju filma "Rust" kada je glumac i producent Alek Boldvin ispalio metak iz rekvizita.

Četrdesetdvogodišnja Halina bila je direktorka fotografije u poslednjem Boldvinovom filmu "Rust", vesternu koji se snimao u Novom Meksiku, a u kojem glavne uloge tumače Boldvin, Trevis Fimel i Džensen Ekls.

Halina je rođena u Ukrajini, ali je odrasla u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu, a nakon završenih studija u Kijevu preselila se u Los Anđeles.

Diplomirala je studije međunarodnog novinarstva na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu, a potom je nastavila da radi na dokumentarnim produkcijama širom Evrope nakon čega je prešla na film.

Preselila se u Los Anđeles gde je diplomirala na Američkom filmskom instutu 2015. godine. Učestvovala je u produkciji 49 filmskih, TV i video naslova tokom svoje karijere, navodi se na zvaničnom profilu na IMDB.

Radila je na filmovima "Archenemy" sa Džoom Manganijelom u glavnoj ulozi, koji je objavljen prošle godine, a časopis American Cinematographer ju je proglasio zvezdom u usponu 2019. godine.

Na Instagram stranici opisala je sebe kao "nemirnog sanjara, adrenalinskog zavisnika i kinematografa" i podelila fotografije sa snimanja filma "Rust".

Njen poslednji post, objavljen u sredu, pokazuje kako jaše konje u Novom Meksiku gde je trajalo snimanje filma "Rust".

Kolege se opraštaju od Haline

Filmski režiser Džejms Kalen Bresak prokomentarisao je njenu objavu rečima: "Nedostajaćeš mi, prijatelju. Ovo je poražavajuće".

Ostali režiseri su odali počast Hačinsovoj.

"Toliko sam tužan zbog gubitka Haline. I toliko besan što se ovako nešto dogodilo na setu. Bila je briljantan talenat koji je apsolutno bio posvećen umetnosti i filmu", napisao je režiser filma "Archenemy" Adam Idžipt Mortajmer.

Od Haline su se oprostili glumci Dvejn Džonson, Džo Manganijelo i Ilajdža Vud.

"Kao što je duboko tačno u umetnosti kinematografije, same reči ne mogu da oslikaju gubitak osobe koja je tako draga zajednici AFI. U AFI se obavezujemo da ćemo videti da će Halina Hačins živeti u duhu svih onih koji teže da svoje snove ostvare u dobro ispričanim pričama", objavila je AFI Conservatory, filmska škola koja je deo Američkog filmskog instituta.

 

 

Dostignuća Haline Hačins kao kinematografa bila su i te kako zapažena u industriji u kojoj su dominirali muškarci.

Režiserka, producentkinja i spisateljica Sidra Smit objavila je na Instagramu da ju je "shrvala" vest o smrti Haline sa kojom je radila na televizijskoj mini-seriji "Love Tale".

"Teško je ovde za žene kinematografe i ovo je bila ogromna prilika za nju. Bila je tako mlada i tako talentovana. Halina i ja smo provele toliko vremena zajedno. Bila je ljubazna i nema reči kojima mogu da opišem kolika mi je bila podrška. Bog blagoslovio njeno lepo srce i dušu", napisala je Smit.

 

 

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da generalni konzulat Ukrajine u San Francisku sarađuje sa predstavnicima američkih organa radi sprovođenja istrage i u nameri da se njenoj porodici "pruži neophodna i konzularna pravna pomoć".

Sindikat: Metak je bio pravi

S druge strane, Sindikat radnika Holivuda saopštio je u dopisu svojim članovima da je scenski pištolj, iz kojeg je Halina ubijena, a ranjen režiser Džoel Suza, imao jedan pravi metak.

"Glavni glumac je slučajno ispalio jedan pravi metak, koji je pogodio direktorku fotografije Halinu Hačins i režisera Džoela Suzu”, navodi se u dopisu lokalne podružnice Međunarodnog saveza pozorišnih i scenskih radnika (IATSE), što su preneli “Varajeti” i “Indivajer“.

Tanjug/AP/Jim Weber

 

Oglasio se i glumac Alek Boldvin koji je na Tviteru napisao da mu je "srce slomljeno zbog današnje tragedije na setu".

"Ne postoje reči kojima bih mogao da opišem svoj šok i tugu zbog tragične nesreće koja je odnela život Halini Hačins, suprugi, majki i našoj koleginici kojoj se duboko divimo. U potpunosti sarađujem sa policijom na rešavanju toga kako je došlo do ove tragedije i u kontaktu sam sa njenim suprugom, pružam podršku i njemu i njegovoj porodici", rekao je i nastavio:

"Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihovog sina i svih koji su poznavali i voleli Halinu"

 

 

Komentari (0)

Svet