Aktuelno iz kulture

Džejms Kameron godinu dana radio na scenariju za "Avatar 2", a onda ga pocepao: "Nije funkcionisao na podsvesnom nivou"

Komentari

Autor: Times

30/09/2022

-

09:58

Džejms Kameron godinu dana radio na scenariju za "Avatar 2", a onda ga pocepao: "Nije funkcionisao na podsvesnom nivou"
Džejms Kameron - Copyright Tanjug AP/20th Century Films via AP

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Džejms Kameron otkrio je za britanski "The Times" da je pre nego što je došao na ideju za dugoočekivani nastavak "Avatara" pod nazivom "Put vode", celu godinu radio na scenariju od kog je na kraju odustao.

Nakon što je 2009. objavljen prvi deo trilogije o neobičnim bićima sa planete Pandora i ljudima koji žele da unište njihov raj, Kameron je posvetio mnogo vremena ideji koja ga na kraju nigde nije odvela.

"Kada sam seo sa svojim scenaristima da počnemo da radimo na 'Avataru 2', rekao sam da sledeći ne možemo uraditi dok ne razumemo zašto je onaj prvi tako dobro prošao. Morali smo da dekodiramo šta se dođavola desilo", rekao je reditelj.

On je sa timom došao do zaključka da svi filmovi rade na različitim nivoima.

"Prvi je površinski, a tiče se karaktera, problema i rešenja. Drugi je tematski - šta film pokušava da kaže. Ali 'Avatar' takođe radi i na trećem - podsvesnom - nivou. Napisao sam kompletan scenario za nastavak, pročitao ga i shvatio da nije došao do trećeg nivoa. Bum! Počeo sam ispočetka. To mi je uzelo godinu dana", ispričao je Kameron.

Prošle godine reditelj je u jednom podkastu bliže objasnio na šta misli, kada govori o trećem nivou i njegovom uticaju na uspeh originalnog ostvarenja, koje je postalo najisplativiji film u istoriji kinematografije.

"Postoji tercijarni nivo filma. To je kao sneno stanje, težnja da budete tamo, da budete u tom prostoru, da budete na mestu gde je bezbedno. Bilo da je to letenje, osećaj slobode i rasterećenja, ili da budete u šumi gde možete da osetite miris zemlje... To je senzorna stvar koja komunicira na vrlo dubokom nivou. To je bila spiritualnost prvog filma", objasnio je Kameron.

U istom intervjuu rekao je da je gotovo otpustio sve scenariste koji su s njim radili na nastavku "Avatara", jer su bili previše usredsređeni na pričanje novih priča, umesto da razumeju DNK koji je prvi film učinio rekorderom.

"Rekao sam im: 'Moramo da razumemo koja je povezanost i zaštitimo taj žar, taj plamen", rekao je reditelj.

Da li je u tome uspeo, saznaćemo nakon 16. decembra, kada bi "Avatar: Put vode" trebalo da se nađe u bioskopima.

Komentari (0)

Kultura