Aktuelno iz kulture

Kiril Gerštajn na koncertu u Beogradu svirao na klaviru na kome je ugraviran potpis Ivana Tasovca

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

21:32

Kiril Gerštajn na koncertu u Beogradu svirao na klaviru na kome je ugraviran potpis Ivana Tasovca
Kiril Gerštajn - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija večeras je priredila poseban koncert u čast Ivana Tasovca (1966-2021), a na kojem je predstavila klavir poslednje generacije Stenvej Spirio sa njegovim ugraviranim potpisom.

Povodom prve godišnjice umetnikove smrti, Beogradska filharmonija je uz pomoć Stenvej medija tima omogućila da se čuje, odnosno da klavir sam odsvira Tasovčevo izvođenje poslednjeg stava Šubetove sonate br.19.

"Prvi tonovi koji će se večeras čuti biće na neviđen način posvećeni našem Tasi i tako ćemo prezentovati impresivne mogućnosti ovog klavira", naglasio je v. d. direktora Filharmonije Darko Krstić obraćajući se prisutnima u sali Filharmonije.

Krstić je podsetio da je filharmonija u saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja ostvarila Tasovčevu želju da ta institucija bude prva u regionu vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice.

Stenvej Spirior je klasični akustični klavir koji ima u sebi digitalni sistem, pa se preko ajpeda sa kojim je instrument povezan mogu pustiti arhivski snimci iz bogate Stenvej biblioteke, tako da se dirke pokreću, čekići udaraju žice, a zvuk je realna prezentacija sviranja uživo.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Klavir čiji je Beogradska filharmonija vlasnik ima ugraviran potpis Tasovca koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila.

U programu koji je usledio, prvi resital na novom instrumentu održao je kao gost jedan od najcenjenijih pijanista današnjice Kiril Gerštajn, kome je ovo bilo prvo gostovanje u Beogradu.

Gerštajnovo sviranje odlikuje žestoka tehnika i pronicljiva inteligencija, a portparolka FIlharmonije Jelena Milašinović je najavljujući njegov nastup istakla da ga to čini idealnim izborom za prvi resital na klaviru koji nosi potpis Ivana Tasovca.

Gerštajn je izveo Šubertovu Sonatu za klavir br. 19 u ce molu, d. 958 i Sonatu za klavir u ha molu, S, Franca Lista.

Pijanista sa američkim državljanstvom nastanjen u Berlinu nagrađen je burnim aplauzom prisutnih, među kojima su bili ministarka kulture Maja Gojković, predsednik SPS Ivica Dačić i druge javne ličnosti.

Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 2022/23. godine koncertom posvećenim Tasovcu 30. septembra na Kolarcu.

Na repertoaru su specijalna porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan. Klarinetista je Žoan Enrik Ljuna, a dirigent Pol Danijel.

Komentari (0)

Kultura