Aktuelno iz kulture

Bazdulj na udaru javnosti u BiH zbog večere sa Handkeom, njegova majka odgovorila "Majkama Srebrenice"

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

15:50

Bazdulj na udaru javnosti u BiH zbog večere sa Handkeom, njegova majka odgovorila "Majkama Srebrenice"
Bazdulj na udaru javnosti u BiH zbog večere sa Handkeom, njegova majka odgovorila "Majkama Srebrenice" - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa
 

Pisac i novinar Muharem Bazdulj naišao je na oštru osudu javnosti i medija u Bosni i Hercegovini zbog njegovog druženja sa književnikom Peterom Handkeom, koji je, kako se navodi, u više navrata negirao da je u Srebrenici bilo genocida. A na otvoreno pismo udruženja "Majke Srebrenice" upućeno Bazdulju, odgovorila je njegova majka Nura Bazdulj-Hubijar.

U pismu upućenom Bazdulju koje potpisuju Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svedoka genocida i Munira Subašić iz Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", između ostalog, stoji da je "žalosno i duboko razočaravajuće što je pristao da učestvuje u poseti Petera Handkea Republici Srpskoj, uprkos tome što je Handke u knjizi `Pravda za Srbiju`, kao i u brojnim javnim istupima, osporavao, relativizovao i minimizovao činjenice o genocidu i ratnim zločinima, koje su verifikovali međunarodni sudovi".

"Vaša odluka da, uprkos tome, učestvujete u događajima vezanim za posetu gospodina Handkea, koju su pritom organizovale vlasti Republike Srpske, ukazuje da Vi nemate problem sa tim da se osporava istina o zločinima i da se vređaju žrtve, što je poražavajuće za Vas i kao čoveka i kao novinara", navedeno je, između ostalog u pismu.

Nura Bazdulj-Hubijar, koja je i sama književnica, odgovorila je putem "Majkama Srebrenice" da "ko nema nijedan sopstveni greh, neka prvi baci kamen", a poruku je objavila na Fejsbuk profilu.

Sporna proslava u Andrićgradu

Jedan od povoda za napad na Bazdulja bio je snimak sa oproštajne zabave koju je reditelj Emir Kusturica organizovao za Hankea, a na kom se vidi kako oni svi zajedno pevaju uz pesmu "Romanija" narodnog pevača Halida Bešlića. 

Sarajevsko Oslobođenje, za koje je Bazdulj, godinama pisao, ukinulo je njegovu kolumnu, a glavna urednica se izvinila čitaocima zbog "uznemiravanja snimkom sa privatne zabave u čast Petera Hankea".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura