Aktuelno iz kulture

Preminula legenda američke kantri muzike Loreta Lin

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

18:44

Preminula legenda američke kantri muzike Loreta Lin
Loreta Lin - Copyright Tanjug AP/Mark Zaleski

veličina teksta

Aa Aa

Legenda američke kantri muzike Loreta Lin, ćerka rudara uglja i supruga švercera viskija, koja je postala jedna od najvećih zvezda američke muzičke scene i vodeća feministkinja, umrla je u 90. godini u svom domu u Hariken Milsu, u saveznoj državi Tenesi, objavila je njena porodica.

"Naša draga majka Loreta Lin, preminula je mirno jutros, 4. oktobra, u snu u svojoj kući, na svom voljenom ranču u Hariken Milsu", navodi se u objavi porodice na Tviteru.

Tanjug AP/AP Photo

 

U svetu kantri muzike 1960-ih i 1970-ih godina kojim su dominirali muškarci, Lin je izgradila reputaciju feministkinje i žene koja je bila dovoljno smela i talentovana da napiše sopstvene pesme, navodi Rojters.

U numeri "Rated X" pevala je o nejednakosti u muško-ženskim odnosima, a njena pesma "The Pill" slavila je seksualnu slobodu koju je ženama donela pojava sredstava za kontracepciju.

Takođe je pevala o narušenim bračnim odnosima jer je to bila tema koju je i sama odlično poznavala i preživljavala.

Tanjug AP/Lennox McLendon

 

U intervjuu koji je 2007. godine dala časopisu ''Eskvajer'', Lin je rekla da su joj tokom karijere radio stanice zabranile 14 autorskih pesama.

"Nisam bila prva žena u kantri muzici. Ja sam bila samo prva koja je ustala i rekla šta misli o životu. Ostale su se plašile'''', rekla je Lin u pomenutom intervjuu.

Na njenoj veb stranici je navedeno da je tokom plodne karijere imala više od 50 hitova.

Komentari (0)

Kultura