Aktuelno iz kulture

Muzičar Damjan Dašić o koncertu Bestbeat: Teško je da će se fenomen kakav su Bitlsi ponoviti

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

11:17

Muzičar Damjan Dašić o koncertu Bestbeat: Teško je da će se fenomen kakav su Bitlsi ponoviti
Muzičar Damjan Dašić o koncertu Bestbeat: Teško je da će se fenomen kakav su Bitlsi ponoviti - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Najpopularniji tribjut bend Bitlsa na našim prostorima - Bestbeat - održaće večeras u MTS Dvorani koncert sa simfonijskim ansamblom povodom 60. godina prvog singla Bitlsa "Love Me Do".

Četvorku koja već više od deceniju zajedno izvodi muziku Bitlsa čine: Vladimir Banovčanin (Džon Lenon), Damjan Dašić (Pol Makartni), Marko Ćalić (Džordž Harison) i Vitomir Milićević (Ringo Star), a svoje nastupe upotpunjuju i adekvatnim kostimima.

Dašić je u susret novom koncertu i povodom godišnjice singla, ispričao da je širina stvaralaštva Bitlsa "dala smernice ostalim umetnicima da sloboda u izražavanju čini muziku interesantom".

Muzičar je u intervjuu za Tanjug Reflektor dodao da su članovi Bestbita i kroz autorske projekte imali prilike da primene te postulate, i pokazalo se dragocenim iskustvo sviranja pesma Bitlsa, izučavanje njihovih aranžmana i strukture pesama.

Bestbit je nastupao širom Evrope, a Dašić je primetio da svugde "publika na sličan način reaguje, dok je u našoj zemlji najtopliji prijem na jugu, kao i u Grčkoj, odnosno "za mali procenat atmosfera je uzavrelija".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Dašić je podsetio da je singlom "Love Me Do" 1962. godine "počela diskografska karijera Bitlsa i verovatno najuticanijeg rokenrol bend 20. veka", koji je do savršenstva definisao strukture pop pesme i izneo do krajnjih granica njenu lepotu, a da se njihov uticaj kasnije prelio na džez, vodvilj, kantri, pa i začetak hard roka.

Muzičar je dodao da su članovi Bestbita i kroz autorske projekte imali prilike da primene te postulate, i pokazalo se dragocenim iskustvo sviranja pesma Bitlsa, izučavanje njihovih aranžmana i strukture pesama.

Bestbit je nastupao širom Evrope, a Dašić je promeito da svugde "publika na sličan način reaguje, dok je u našoj zemlji najtopliji prijem na jugu, kao i u Grčkoj, odnosno "za mali procenat atmosfera je uzavrelija".

Pre desetak godina Bestbit je učestvovao na izložbi "Joko Lenon Tito" u okviru koje je pored umetničkih dela, crteža i grafika Bitlsa Džona Lenona i njegove supruge Joko Ono bila izložena njihova prepiska u kojoj su poslali žireve na adrese 50 državnika sa idejom da ga zasade u svom vrtu i da nikne drvo mira.

Promo

 

"Negde je na Ušću zasađen sedamdesetih. Tito se tom pozivu odazvao i odgovorio na molbu", rekao je Dašić.

Upitan da li je moguće da se fenomen kakav su bili Bitlsi ponovo u nekom obliku, muzičar je rekao da se svet značajno promenio za 60 godina .

Prema njegovim rečima, šezdesete godine su bile najuticajnije doba, a Bitlsi su se našli u trenutku jedinstvenog tehnološkog razvoja kada je način komuniciranja eksplodirao, ali su zahvaljujući "na prvom mestu talentu uspeli da osvoje svet".

"Danas je svetska pozornica na drugačijem mestu nego šezdesetih. Kroz pojavu digitalnih platformi promenio se fokus publike. Na težak način će se ponoviti takva vrsta fenomena. Imaćemo neke druge fenomene. Proročanstvo Endija Vorhola da će svako biti poznat 15 minuta ostvarilo se u 21. veku", naveo je Dašić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura