Aktuelno iz kulture

Maja Gojković otvorila Art market u Budimpešti

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

23:03

Maja Gojković otvorila Art market u Budimpešti
Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je u Budimpešti Art market na kojem je Republika Srbija specijalni gost i poručila da na ovaj način Ministarstvo kulture i informisanja potvrđuje spremnost za dalje jačanje međunarodne saradnje u oblasti kulture.

''To je i najbolji način da prikažemo bogatu i dinamičnu umetničku scenu Srbije, u veoma značajnom međunarodnom okviru'', rekla je Gojković u Balna centru, saopšeno je iz Ministarstva kulture.

Ona je naglasila da prisustvo velikog broja renomiranih umetnika i galerija iz čitavog sveta, svrstava Art market u kulturne događaje prvog reda.

Gojković je podsetila da su nastupi Srbije na svetskim smotrama ove godine, u prvom redu na Bijenalu u Veneciji i Trijenalu u Milanu, bili veoma uspešni.

"U tom svetlu, program ''Most Srbija'' dokaz je da se u savremenom stvaralaštvu u Srbiji nalazi izvor velike kreativnosti. To se najbolje vidi u današnjem kolektivnom nastupu reprezentativnih galerija", naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Istakavši da su predviđeni i izuzetno atraktivni prateći programi, kao što su predstavljanje radova Marine Abramović i izložba slikarke Mire Brtke, Gojković je podvukla da aktuelnost i visok nivo njihovog stvaralaštva, spajaju Srbiju i svet.

''Sigurna da sam da će nastup umetnika iz velikog broja zemalja dati podsticaj saradnji i inspirisati generacije koje dolaze. Verujem i da će nastup Srbije naići na dobar prijem kod publike Art marketa", apostrofirala je Gojković.

Ona je dodala da to garantuju bogata umetnička tradicija, bliskost i povezanost dva kulturna prostora i duga tradicija kulturne razmene.

"Kultura je najbolji način za spajanje i uzajamno razumevanje ljudi. Ona govori univerzalnim jezikom, koji svi razumemo. Zato je i ova prestižna manifestacija deo najsavremenijih tokova evropske i svetske umetnosti i kulture", zaključila je Gojković.

Zamenica ministra kulture i inovacija Mađarske Ester Vitaljoš istakla je da postoji sve veće interesovanje za Art market, čemu svedoči broj posetilaca koji se povećava iz godine u godinu, što je veoma značajno za razvoj kulturne diplomatije.

Ona je naglasila da je ova manifestacija značajna platforma za umetnost fotografije, savremenu i primenjenu umetnost.

"Danas smo ponosni na činjenicu da možemo reći da je ovo najveći festival i sajam savremene umetnosti i umetnosti fotografije u Evropi. Ovih dana, pogledi kolekcionara, ljubitelja umetnosti i umetnika biće uperene u Budimpeštu, šta je značajno priznanje", dodala je ona.

Na manifestaciji "Most Srbija" mađarskoj publici se predstavljaju umetničke galerije iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, a pred stručnom javnošću i ljubiteljima umetnosti su radovi Ðorđa Ivačkovića, Ane Vrtačnik, Andree Ivanović Jakšić, Uroša Ðurića, Joškina Šiljana, Milije Čpajka, Ðileta Markovića, Veljka Vujačića, Miće Stajčića, Nikole Markovića, Nine Ivanović i drugih.

''Most Srbija" podrazumeva i dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribine, performanse i drugo.

Komentari (0)

Kultura