Aktuelno iz kulture

Galerija Ufici tužila modnu kuću "Žan Pol Gotje" zbog odevnih komada s motivima Botičelijeve Venere

Komentari

Autor: ArtNet

13/10/2022

-

08:13

Galerija Ufici tužila modnu kuću "Žan Pol Gotje" zbog odevnih komada s motivima Botičelijeve Venere
EPA/CLAUDIO GIOVANNINI - Copyright EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

veličina teksta

Aa Aa

Galerija Ufizi u Firenci po pokrenula je tužbu protiv modne kuće "Žan Pol Gotje" zbog prodaje nekoliko modela odevnih predmeta sa motivima Botičelijevog "Rođenja Venere", jednog od najvrednijih dela u kolekciji te institucije.

Lik Venere našao se na šalu, suknji, majici bez rukava i na pantalonama, koji su deo kolekcije "Le Musee", odnosno "Muzej", u kojoj su i motivi "Tri gracije" Petera Paula Rubensa iz Prado muzeja i Mikelanđelovog "Stvaranja Adama" sa tavanice Sikstinske kapele.

Modna kuća je na taj način želela da napravi "kontrastni panelni triptih kao odu renesansi".

Artnet News redakcija kontaktirala je Prado muzej i Sikstinsku kapelu, kako bi ispitali da li i oni planiraju podnošenje tužbe, ali još nisu dobili odgovor.

Iz Galerije Ufizi kažu da su još u aprilu tražili od "Žan Pol Gotje" kuće da ili uklone sporne komade garderobe sa tržišta ili da u najkraćem mogućem roku potpišu komercijalni ugovor, kao "pravni lek za počinjeno kršenje" prava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Pošto je navodno njihovo pismo ignorisano, pokrenuta je tužba.

Iako je Botičelijeva slika "Rađanje Venere" iz 15. veka i važi za javno dobro, italijanski Kodeks kulturnog nasleđa (Codice dei Beni Culturali) i dalje štiti veliko umetničko blago te zemlje od komercijalne upotrebe.

Prema tom kodeksu, da bi se u upotrebi našla bilo koja slika koja je deo italijanske istorije umetnosti, potrebna je posebna dozvola, kao i plaćanje takse.

U trenutku objavljivanja ovog teksta, sporni komadi garderobe više se ne mogu naći na sajtu "Žan Pol Gotje" kuće, ali se zato mogu videti na njihovom Instagram nalogu u  objavama iz aprila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Ovo nije prvi put da "Gotje" uvrste Botičelijevu Veneru u neku svoju kolekciju. Isto delo iskorišteno je kao print za providnu mrežastu majicu u kolekciji proleće/leto 1995. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura