Aktuelno iz kulture

"Raštrkana Ufici": Cela Toskana postaje velika galerija

Komentari

Autor: Global Times

21/07/2021

-

15:45

"Raštrkana Ufici": Cela Toskana postaje velika galerija
Galerija Ufici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Galerija Ufici u Firenci, koja važi za dom jedne od najvrednijih kolekcija umetnina na svetu, sada se proširuje na ceo grad, kao i druge delove Toskane.

Projekat nazvan "Uffizi Diffusi", odnosno "Raštrkana Ufici", podrazumeva preraspodelu nekih od najlepših eksponata širom Firence i okolnih mesta, kako bi ljudima bilo omogućeno da vide ove atrakcije, a da istovremeno zadrže fizičku distancu, prenosi Global tajms.

Jedna od prvih izložbi u okviru ovog projekta posvećena pesniku Danteu Aligijeriju otvorena je u Popiju, jednom brdovitom seocetu nadomak toskanskog grada Areza. Izložba je deo šireg obeležavanja 700 godina od smrti Dantea, koji je delove svoje "Božanstvene komedije" napisao upravo u Popiju.

U planu je i događaj posvećen renesansnom slikaru Andrei del Kastanju u mestu San Godenco na severu Toskane, rodnom mestu tog umetnika, kao i izložba posvećena Napoleonu Bonaparti na ostrvu Elbi.

"Uffizi Diffusi" inicijativa detaljno je isplanirana tokom lokdauna prošle godine, kada je većina muzeja bila zatvorena zbog pandemije.

Ideja je da što više ljudi vidi vredne eksponate, a da pritom ostanu na bezbednoj distanci, a čelnici galerije smatraju da će njihov primer slediti i druge kulturne ustanove u Italiji.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura