Aktuelno iz kulture

Završena prva sezona najskuplje serije u istoriji: Razotkriven glavni zlikovac "Prstenova moći"

Komentari

Autor: Collider / Euronews Srbija

15/10/2022

-

10:00

Završena prva sezona najskuplje serije u istoriji: Razotkriven glavni zlikovac "Prstenova moći"
Tanjug/AP/Amazon Studios - Copyright Tanjug/AP/Amazon Studios

veličina teksta

Aa Aa

Posle više nedelja spekulacija o tome ko bi mogao da bude Sauron u novoj seriji "Gospodar prstenova: Prstenovi moći", konačno je otkriveno ko je Mračni gospodar.

Ukoliko još niste gledali poslednju epizodu prve sezone, imajte u vidu da u ostatku ovog teksta otkrivamo jedan od glavnih obrta u seriji, što bi moglo da vam pokvari doživljaj.

Finale prve sezone naziva "Alloyed" ("Legirano"), počinje tako što se tri lika poznata kao Lutalica, Nomad i Asketa ukazuju Strancu (Danijel Vejman) i obraćaju mu se kao Sauronu.

Naravno, on nije pravi Sauron i istina se razotkriva kada Galadrijela (Morfid Klark) stigne u Eregion sa polumrtvim Halbrandom (Čarli Vikers).

Vilenjački lek ga odmah isceljuje, ali njegovo iznenadno interesovanje za Kelebrimborov rad Galadrijeli biva sumnjiv. 

Iako je Halbrand predstavljen kao kovač u prethodnim epizodama, nikada nije pokazao nikakvu sklonost tome niti jedinstvenu veštinu, ali onog trenutka kada vidi Kelebrimbora (Čarls Edvards) kako kuje, odmah pokušava da šarmira i pridruži se iskusnom vilenjaku.

Kroz poslednju epizodu postaje jasno da je on sve vreme bio Sauron.

Nažalost, deluje da je arhiva u Numenoru nepotpuna, pa kada Galadrijela počne da ispituje istoriju Južne zemlje u Eregionu ubrzo shvata istinu. Ne postoji kralj Južnih zemalja, barem ne više. Loza je davno iščezla i nema više naslednika. Kada to predoči Halbrandu, nakon prvobitnih pokušaja da je ponovo prevari, konačno priznaje ko je on, a zatim pokušava da je prevede na svoju stranu stvarajući joj iluzije o njenom detinjstvu, bratu, a onda i budućnosti u kojoj bi uz Saurona pored sebe, mogla da postigne ogromnu moć.

Međutim, ona uspeva da mu se odupre, ali zbog stida što je ona bila ta koja ga je spasila na moru, ne otkriva njegov pravi identitet Kelebrimboru i Elrondu. 

Printscreen YouTube/Prime Video

 

Poslednja epizoda završava se time što su iskovana tri vilenjačka prstena moći, nedotaknuta Sauronovim mrakom i Sauronovim odlaskom u Mordor.

Šta znamo o drugoj sezoni?

Nakon ovakve završnice prve sezone, mnogi ljubitelji ove serije moraće da se strpe, da bi saznali šta ih očekuje u nastavku, budući da je druga sezona tek nedavno ušla u fazu produkcije. 

Ipak, neke nagoveštaje o tome dala je glumica Morfid Klark, koja igra Galadrijelu. 

Ona je otkrila da su glumci delimično upoznati sa putanjom njihovog lika, ali da detalje otkrivaju tek neposredno pre snimanja scena. 

"Lepo je imati po malo od oba: delić histerije kada stigne novi scenario, ali i da znate gde idete. Jer ako uđete bez ikakve ideje šta tačno radite, to je zaista zastrašujuće. Kad znate premalo, teže je napraviti hrabre izbore, jer igrate na sigurno. Tako da je dobro u tom smislu što nije toliko tajnovito", ispričala je Klark za Collider.

Tanjug/AP/Amazon Studios

 

Upitana koliko će trajati snimanje druge sezone, glumica je rekla da nije sigurna, ali da smatra da će produkcija ponovo dobiti "dar vremena", budući da su na prvoj radili pune dve godine. 

Prva sezona snimana je u Novom Zelandu, ali je na iznenađenje mnogih Amazon odlučio da drugu snima u Velikoj Britaniji. 

Serija koja ima reputaciju "najskuplje u istoriji" zasnovana je na prozi Džona R. R. Tolkina, a autorska prava na priče iz rukopisa čuvenog pisca, Amazon je otkupio za impresivnih 250 miliona dolara.

Prva sezona imala je osam epizoda, a budžet ovog projekta iznosio je neverovatnih 465 miliona dolara, što je apsolutni rekord u istoriji televizijske produkcije. 

Radnja se dešava hiljadu godina ranije u Drugom dobu Srednje zemlje. U tom periodu je stvoreno čuveno prstenje, Sauron je postao najveća pretnja Srednjoj zemlji, kraljevstvo Numenor je propalo, a viljenjaci i ljudi su sklopili svoj poslednji savez.

Iako su je kritičari koji su mogli da je pogledaju pre ostatka sveta mahom pozitivno ocenjivali, serija "Prstenovi moći" kasnije je naišla na mlak prijem publike i kritike, pa trenutno ima ocenu od samo 6,9 na IMDb.

Komentari (0)

Kultura