Aktuelno iz kulture

Preminuo glumac Robi Koltrejn, najpoznatiji po ulozi Hagrida u filmovima o Hari Poteru

Komentari

Autor: BBC

14/10/2022

-

19:13

Preminuo glumac Robi Koltrejn, najpoznatiji po ulozi  Hagrida u filmovima o Hari Poteru
Robi Koltrejn - Copyright AP/Joel Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Robi Koltrejn, koji je tumačio lik Hagrida u filmovima o Hari Poteru, preminuo je u 73. godini, prenosi BBC.

„Robi će verovatno biti zapamćen u decenijama koje slede kao Hagrid. To je uloga koja je donela sreću deci i odraslima, izazvavši mnoštvo pisama obožavalaca svake nedelje tokom više od 20 godina“, rekao je njegov agent, navodi BBC.

Koltrejn, koji je igrao Hagrida u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je u bolnici u Larbertu u Škotskoj, nakon što je poslednje dve godine bio lošeg zdravlja.

Nezaboravno je igrao lovočuvara Hogvortsa Rubeusa Hagrida u seriji o Hariju Poteru, a uživao je ogromnu popularnost kao pola div-pola čarobnjak.

Koltrejn je, kako navodi portal Dedlajn, osvojio TV ekrane kao forenzički psiholog dr Edvard u televizijskoj drami o ubistvima "Kreker", za koju je osvojio tri uzastopne nagrade BAFTA za najboljeg glumca.

Glumio je u filmovima o Džejmsu Bondu "Zlatno oko" i "Svet nije dovoljan", u kojima je igrao Valentina Dmitrovića Zukovskog.

Koltrejn je rođen kao Entoni Robert Mekmilan u Ruterglenu u Škotskoj 1950. godine, a umetničko ime Koltrejn preuzeo je u svojim ranim dvadesetim u čast džez saksofoniste Džona Koltrejna i probio se u Birnovoj pozorišnoj produkciji The Slab Bojs. Igrao je i ulogu pape u komediji "Papa mora da umre" iz 1991. 
 

Komentari (0)

Kultura