Aktuelno iz kulture

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti dobijaće praksu u Ateljeu 212

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

15:20

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti dobijaće praksu u Ateljeu 212
Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti dobijaće praksu u Ateljeu 212 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Atelje 212 i Fakultete primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu danas su potpisali protokol o saradnji, koji uključuje studentsku praksu u pozorištu i okviru kog je urađeno idejno rešenje dizajna ove sezone pozorišta.

Prilikom potpisivanja protokola, upravnik Atelja 212 Novica Antić je istakao da je to početak saradnje sa FPU, jer je svim studentima, pogotovo umetničkih akademija, preko potrebna praksa u pozorištu.

"Nema bolje prakse nego da rade dok su studenti u pozorištu koje ima 65 godina i utemeljeno je na nečemu što je tada bilo moderno i novo. Pozorištu su uvek u umetničkom smislu potrebne nove i sveže ideje. Prirodan je spoj primenjene i pozorišne umetnosti", istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, u ovoj pozorišnoj sezoni Ateljea FPU je zadužen za celokupni dizajn, ne samo plakata, već i programa, logoa i drugog, a njegovi studenti mogu u različitim programima učestvovati u procesu rada na predstavama i dati svoje ideje scenografima.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Istakavši da je dizajnerka i scenografkinja Ateljea 212 Marija Jevtić inicirala saradnju sa FPU, Antić je dodao da se nada da će neko od studenata ostati u njihovom ili nekom drugom pozorištu u Srbiji.

"Bitno je da studenti prođu kroz 'brif' sa autorima predstave i da se poveže likovnost sa njihovom percepcijom teksta. Meni je super zanimljivo jer dobijamo sveže, nove i drugacije ideje", rekla je Jeftić.

Dekan FPU Goran Čpajak je istakao da je da njihovi studenti kroz same studije ulaze u problematiku stvaranja predstave i programa pozorišta, i da će za njih biti "veliki uspeh ako se pozicioniraju i ostanu u pozorištu".

"Imamo 11 smerova, pokrivamo sve segmente likovne i primenjene umetnosti i možemo da ponudimo sve što je pod kapom likovne i primenjene umetnosti", rekao je Čpajak.

U okviru saradnje koju je Atelje 212 uspostavio sa FPU, predstavljen je novi generativni vizualni identitet Ateljea 212 koji je uradio Miloš Ilić, profesor Grafičkog dizajna i Vizuelnih komunikacija na FPU i dobitnik preko 250 internacionalnih i domaćih nagrada.

Ilić je primetio da studenti nemaju priliku da rade ovakve vrste kreacija sa realnim klijentom kao Atelje 212 i da je za njih "strašno bitno da sarađuju sa kulturnim institucijama sa renomeom".

Prema njegovim rečima, u projekat sa Ateljeom 212 je trenutno uključeno 14 studenata sa grafičkog dizajna, a biće ih mnogo više sa drugih smerova, poput scenografije i kostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura