Aktuelno iz kulture

Predstava koja daje glas mladim ženama: "Kao i sve slobodne djevojke" na sceni Ateljea 212

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

16:59

Predstava koja daje glas mladim ženama: "Kao i sve slobodne djevojke" na sceni Ateljea 212
Predstava koja daje glas mladim ženama: "Kao i sve slobodne djevojke" na sceni Ateljea 212 - Copyright Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Kao i sve slobodne djevojke" autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić premijerno će se odigrati 21. oktobra u 20 časova na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212. 

Ovo je treći komad dramske spisateljice Šljivar, nakon "Pošto pašteta" i "Režim ljubavi", koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad "Kao i sve slobodne djevojke" je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

Ovo je i prva predstava koju na sceni Ateljea 212 postavlja jedna od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selma Spahić, koja je ranije režirala i dramu Tanje Šljivar "Grebanje ili kako se ubila moja baka".

Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

 

U predstavi "Kao i sve slobodne djevojke" igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo , Marko Grabež, Manja Aleksić i Vera Jovanović.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

 

"Kao i sve slobodne djevojke" je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas mladim devojkama kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a njihova iskustva su neretko interpretirana i obrađivana iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte. Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023 u Ateljeu 212, nakon "Drame o kraju sveta" Olge Dimitrijević, te "Čiste kuće" Sare Rul u režiji Andreje Pjević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura