Aktuelno iz kulture

"Kompozicija i struktura": Otvorena izložba dela Olge Jevrić u Galeriji SANU

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

10:41

"Kompozicija i struktura": Otvorena izložba dela Olge Jevrić u Galeriji SANU
Olga Jevrić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Olga Jevrić - kompozicija i struktura" otvorena je sinoć u Galeriji SANU povodom značajnog jubileja - stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke.

Izložbu je otvorio akademik Milan Lojanica.

Publici su predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena SANU i Kući legata u Beogradu u svom integralnom obimu, kao i manji broj radova iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera (Terra) u Kikindi i privatnih kolekcija.

Nešto više od 200 artefakata našlo je mesta u Galeriji SANU.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić predstavljeno je sa preko dvesta njenih dela, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove - od Predloga za spomenike (1951-1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Skulpture malog, srednjeg i velikog formata ilustruju plodan stvaralački put u okviru kojeg se izraz Olge Jevrić razvijao kroz cikluse portreta, aktova, reljefa, predloga za spomenike, komplementarnih formi, artikulacije prostora, agresivnih formi, divergentih kretanja, nizova, zahvaćenih prostora, prostora u staništima, egzostruktura, naslojavanja, nabrajanja, ukrštanja i drugih.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Izložena dela su predstavljena hronološki uz akcentovanje cuklusa tzv. "porodica", kako ih je Olga Jevrić nazivala, u želji da se približi i jasnije sagleda razvojni tok skulptoralne misli, prepoznaju utvrđene zakonitosti građenja dela i oformljeni, prepoznatljivi jezik forme.

Tokom trajanja izložbe biće prikazan film "Skulptura u svetu predmeta i pejzaža - Olga Jevrić", kao i izbor umetničkih fotografija koje je Olga Jevrić stvarala dugi niz godina.

Planirana su stručna vođenja i tribine na kojima će se diskutovati o životu i delu Olge Jevrić. Izložbu prati bogato ilustrovan katalog dela, sa tekstovima dr Jerka Denegrija, dr Ane Ereš, msr Dine Pavić, msr Jovane Pikulić i autora i kustosa izložbe Žakline Marković i Dejana Vučetića.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pored obeležavanja značajnog jubileja i odavanja priznanja delu Olge Jevrić i njegovom nespornom značaju u okviru srpske, tadašnje jugoslovenske, ali i evropske umetničke scene druge polovine 20. veka, izložba ima za cilj i upoznavanje mlađe generacije sa opusom naše istaknute autorke.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Sa druge strane, starija publika će imati priliku da se ponovo susretne sa prepoznatljivim apstraktnim formama koje su je uvrstile u red najznačajnijih skulptorki 20. veka.

Komentari (0)

Kultura