Aktuelno iz kulture

Izložba fotografija "Mi" Gorana i Srđana Vejvode: "Crno-belo" vreme "novog talasa"

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

22:09

Izložba fotografija "Mi" Gorana i Srđana Vejvode: "Crno-belo" vreme "novog talasa"
Izložba fotografija "Mi" Gorana i Srđana Vejvode: "Crno-belo" vreme "novog talasa" - Copyright Promo Agencija FMT

veličina teksta

Aa Aa

Izložba fotografija autora Gorana i Srđana Vejvode "Mi", koje prikazuju neke od učesnika novotalasne muzičke scene večeras je otvorena u beogradskoj galeriji "Novembar".

"Fotografije odslikavaju duh koji je postajao u Beogradu u to vreme, kad se stvaralo i zabavljalo, i bilo je bezbrižno vreme", rekao je Srđan Vejvoda Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Vejvode su planirali knjiga sa novotalasnim fotografijama s početka osamdesetih koja nije stigla za ovu izložbu, ali je planirano da se sa većim izborom materijala iz tog fonda pojavi do kraja godine.

Vejvoda je rekao da je napravljena selekcija fotografija za izložbu, u dogovoru sa nekadašnjim članom Idola Srđanom Šaperom i kustoskinjom Anom Simonom Zelenović, koja je radila na "Mi" sa Teodorom Marković i Jelenom Vukićević.

Promo Agencija FMT

 

Crno bele fotografije je Vejvoda snimao sa svojim bratom Goranom, koji je kao muzičar sarađivao sa mnogim tadašnjim bendovima, a braća su toliko tesno radili na fotografijama da se znaju zapitati ko je šta uslikao.

Izložene fotografije prikazuju u raznim situacijama članove beogradskih novotalasnih Idola i Šarlo Akrobate, kao i vođu američkih Toking heds Dejvida Birna snimljenog tokom gostovanja u Jugoslaviji 1983. godine.

Pored muzičara i glumaca, poput Miška Plavog i Zorana Cvijanovića, fotografije beleže i mnoge druge koji su kretali oko scene.

Promo Agencija FMT

 

"Slikali smo razne prijatelje koji su bili deo našeg kruga ljudi, sa kojima smo se družili i stvarali razne stvari", dodao je Vejvoda.

Od izloženih fotografija Vejvoda je posebno izdvojio jednu zaboravljenu na kojoj su se članovi Šarla Milan Mladenović (1958-1994), Ivan Vidović (1961-1992) i Dušan Kojić Koja slikali, ali je nisu upotrebili za omot albuma "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." (1981).

Kojić je uslikan sa maskom klovna, a Vejvoda primećuje da su se muzičari slikali sa "tri devojke u jednoj intimnoj, dražesnoj pozi ispred zida na kome piše Šarlo".

Otvaranju su prisustvovali, između ostalih, Srđan Šaper, klavijaturista Električnog orgazma Ljuba Ðukić, bivši bubnjar Ekatarine Velike Ivan Fece Firči, glumac Svetozar Cvetković, pisac Eks Ju rok enciklopedije Petar Janjatović, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

Izložba se može pogledati do 30. novembra

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura