Aktuelno iz kulture

Izložba o Bečkom krugu na Ekonomskom fakultetu: "To je bila nova renesansa između dva rata"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

22:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom Bečki krug: "Egzaktno razmišljanje u ludim vremenima" čiju postavku u holu mogu da pogledaju građani do 15. oktobra svakog radnog dana od osam do 15 sati.

Cilj izložbe je da slikovito i direktno predstavi kako impresivna intelektualna dostignuća Bečkog kruga, tako i komplikovan i sumoran istorijski kontekst koji je doveo do njegovog raspada.

U pitanju je "putujuća univerzitetska izložba" koja je ugledala svetlost dana u Beču, potom je izložena u univerzitetima u Varšavi i Pragu, a posle Beograda dalje putuje u Berlin i Pariz, ističe Dunja Stojanović iz PR službe Ekonomskog fakulteta.

"Izložbu je Univerzitet u Beogradu dobio kao član alijanske Circle U, koja čini desetak evropskih univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Beču. Zbog ljubaznosti tog univerziteta mi smo dobili mogućnost da našem građanstvu i našim studentima u zgradi Ekonomskog fakulteta predstavimo  izložbu", rekao je za Euronews Srbija prorektor Univerziteta u Beogradu Branislav Boričić.

"Bečki krug je bio nova renesansa između dva rata"

Boričić ističe da su autori izložbe dvojica profesora sa Bečkog univerziteta,  Karl Sigmund i Friedrich Stadler. Oni su se bavili, kaže proprekor, izučavanjem veom interesantnog peropda koji se odvojao na teritoriji centralne Evrope između dva rata.

"Radi se o začetku jedne nove renesanse u nauci i umetnosti, koja je bila omogućena zapravo padom jedne velike imperije – Austrougarske, nakon prvog svetskog rata. Ta renesansa je grubo prekinuta narastanjem nacizma i fašizma u tom delu Evrope, i početkom Drugog svetskog rata", objašnjava.

To je bila grupa veoma uticajnih filozova i naučnika, koji su bili okupljeni prvobitno u okviru tog seminara koji je danas poznat kao Bečki krug.

"Oni su nakon prekida rada rasuli po svetu i nastavili da deluju u duhu načela i programskih opredeljenja", zaključio je Boričić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu