Aktuelno iz kulture

Izložba slika Save Šumanovića u Novom Sadu: U postavci 102 dela učestvovale četiri zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

23:20

Izložba slika Save Šumanovića u Novom Sadu: U postavci 102 dela učestvovale četiri zemlje
Izložba slika Save Šumanovića u Novom Sadu: U postavci 102 dela učestvovale četiri zemlje - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena je večeras u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Reč je o jedinstvenoj izložbi u Srbiji, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Tri izložbene postavke povezuju četiri zemlje.

Autorka izložbe Milana Kvas kaže da su izložene čak 102 slike Save Šumanovića.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine. Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje kakav je odnos bio srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena", ističe Milana Kvas.

Član Gradskog veća za kulturu Novog Sada, Dalibor Rožić podseća da delo Save Šumanovića ima izuzetnu vrednost za istoriju srpske i evropske umetnosti.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Drago mi je da kroz realizaciju ovog projekta učestvuju četiri institucije iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Severne Makedonije. Ovo je ogroman doprinos u godini titule Evropske prestonice kulture", izjavio je Dalibor Rožić.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom.Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji", ističe Pjere.

Kaleidoskop kulture jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, povezao je galerije od nacionalnog značaja.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Umrežile su se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke, i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galerija slika "Sava Šumanovi" u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja biće posvećena primenjenoj umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura