Aktuelno iz kulture

Unutar uma Tima Bartona: Izložba posvećena stvaralaštvu filmskog reditelja

Komentari

Autor: Euronews/Theo Farrant, AP

01/10/2022

-

13:42

Unutar uma Tima Bartona: Izložba posvećena stvaralaštvu filmskog reditelja
Unutar uma Tima Bartona: Izložba posvećena stvaralaštvu filmskog reditelja - Copyright profimedia, Prinstscreen YouTube/euronews (en español)

veličina teksta

Aa Aa

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo istražiti um Tima Bartona, čoveka koji stoji iza nekih od najpoznatijih filmskih priča? Nova izložba otvorena u Madridu pod nazivom "Lavirint Tima Bartona", ima upravo za cilj da oživi kreativni i umetnički proces ovog filmskog stvaraoca.

Prepuna nikada viđenih umetničkih dela, izložba je impresivna proslava karijere filmskog titana kao reditelja i crtača.

"Ono što me je oduševilo je, zaista, što me izložba vraća na to kako izgleda kreativni proces, kada sedim u sobi, crtam i razmišljam: 'možda će ovo postati animacija, možda će se pomeriti, možda će postati skulptura, a možda lik u filmu'", rekao je reditelj na otvaranju izložbe, piše Euronews.

Posetioci mogu pronaći niz međusobno povezanih prostorija punih originalnih skica iz Bartonove arhive, praćenih animiranim umetničkim delima, svetlima, muzikom, scenografijom i kostimima inspirisanim njegovim filmovima.

Neki će možda odlučiti da prođu kroz magičnu šumu pečuraka Alise u zemlji čuda, dok drugi mogu otkriti priču o Dečaku ostrigi, liku koji je predstavljen u knjizi poezije koju je Barton napisao i ilustrovao, a koja je objavljena 1997. godine.

Feliep de Lima, kreativni direktor izložbe, objašnjava da je izbor umetničkih dela trajao dugo. Na kraju su odabrali 150 originalnih skica koje se uklapaju u različite prostorije, od kojih neke nikada ranije nisu bile izložene.

"Radili smo sobu po sobu, jer imamo ogromnu količinu originalnih umetničkih dela koja se nalaze na izložbi. Bilo ih je tako mnogo, da smo morali da napravimo veoma težak izbor zajedno sa Bartonom i njegovim ateljeom", objašnjava de Lima.

Izložba "Lavirint Tima Bartona" otvorena je u "Espacio Ibercaja Delicias" u Madridu 29. septembra, i trajaće do 11. decembra.

Komentari (0)

Kultura