Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za 56. Beogradski sajam knjiga: Šta nas sve očekuje na najvećoj književnoj smotri u regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/10/2022

-

17:48

Sve je spremno za 56. Beogradski sajam knjiga: Šta nas sve očekuje na najvećoj književnoj smotri u regionu
Sve je spremno za 56. Beogradski sajam knjiga: Šta nas sve očekuje na najvećoj književnoj smotri u regionu - Copyright Promo/Vulkan, Laguna, strik.rs, arhipelag.rs, kreativnicentar.rs, , Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U kalendaru kulturnih dešavanja na našim prostorima centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. 

Najveća manifestacija posvećena knjigama u kojoj Beograđani i njihovi gosti zbog pandemije koronavirusa nisu mogli da uživaju pune dve godine, vraća se ove nedelje, 23. oktobra pod parolom "Povratak napisanih".

Praznik knjige svečano će otvoriti proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević, a počasni gost 65. Sajma je Rumunija čiji će štand nositi slogan "Knjiga za prijatelje".

Takođe, i ove godine biće organizovan bogat prateći program i simbolično obeležene stogodišnjica rođenja Duška Radovića i Vaska Pope, kao i 130 godina od rođenja Ive Andrića.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Sajam će biti održan u halama 1, 1a, 2a i 4, a do sada se prijavilo oko 400 izlagača. 

Ako ste među onim ljubiteljima knjige, kojima je potreban kofer kako bi kući odneli sve naslove koje biste želeli da imate, od ove godine ćete imati mogućnost da direktno sa štanda preko Pošte Srbije sebi na kućnu adresu pošaljete jednu ili više knjiga ili na taj način obradujete nekoga dragog.

Predstavljamo vam neke od izdavača i njihovih knjiga koje zaslužuju da se nađu u kućnim bibliotekama:

Štrik: Knjiga nobelovke Ani Erno na srpskom jeziku

Izdavačka kuća "Štrik" prva je objavila prevod na srpski jezik ovogodišnje nobelovke Ani Erno "Zaposednutost", koji "sveže iz štamparija" stiže na ovogodišnji Sajam. 

Na parteru Hale 1 čitaoci će među naslovima "Štrika" moći da nađu i "Pridošlicu" Simon de Bovoar, kao i "Godinu magijskog mišljenja" Džoun Didion, naslov koji je inspirisao ovogodišnji književni festival "Krokodil".

strik.rs/Promo, Unsplash

 

Sa kratkom istorijom mađarske kulture čitaoci bi mogli da se upoznaju iz knjige "Mundus Hungaricus" Marka Čudića i Edit Bogar, a tu je i "Piramida dana" Dajne Opolskajte, "Nasleđe" Vigdisa Jurta, i mnoge druge.

Laguna: Filmska priča "Slučaj Vinča" i biografija Elizabete Druge

Laguna se na predstojećem Sajmu knjiga u Halama 1 i 4 predstavlja svojom celokupnom produkcijom koja broji preko 5.000 naslova.

Iz Hrvatske na njihov štand stižu čuveni pisac i kolumnista Ante Tomić, redovna autorka - Vedrana Rudan i Boris Dežulović, kao i brojni domaći pisci.

Laguna će predstaviti "Papir" i "Ikonostas" dve knjige iz budućeg serijala "Romana delte" nagrađivanog pisca Gorana Petrovića, ali i knjigu "Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba" novinara i književnika Momčila Petrovića.

Vladimir Kecmanović je napisao novi roman veoma provokativnog sadržaja "Kad đavoli polete", o zlostavljanju dečaka i izostavljanju mnogih reči, inovativno i autentično, kako ume tvorac ratnog dela "Top je bio vreo", "Feliks" i drugih.

Nedavno promovisana SF avantura - roman "I-Sky" đakona Nenada Ilića, diplomiranog pozorišnog reditelja, takođe će biti u ponudi "Lagune", kao i Vuk Drašković sa autobiografijom "Ožiljci života".

Laguna/Promo, Unsplash

 

Nakon uspeha sa romanom "Slučaj Vinča", čiju ekranizaciju trenutno snima reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, pisac i lekar Goran Milašinović je u novom delu "Muk" posvećen prvom ekološkom trileru na našim prostorima.

Vladimir Kopicl će se predstaviti sa romanom "Paklena putarina" o putovanju na Daleki istok, posle uspeha sa svojim prethodnim književnim projektom "Španska čizma".

Kako su iz "Lagune" kategorisali “Hitovi Sajamskih dana”, sigurni aduti svetske književnosti su trenutni hitovi - "Pobednici" čuvenog švedskog autora Fredrika Bakmana (autora neprevaziđenih romana "Čovek po imenu Uve", "Medvedgrad", "Uznemireni ljudi"), koji se prilično dramatično završava, kao i "Mala Italijanka" Lusinde Rajli (prerađen roman autorke koji je pronašla u rukopisu iz davne 1996. godine), "Kraljica" Metjua Denisona, o Elizabeti Drugoj, "Ljudi iz susedstva" - novi bestseler Tonija Parsonsa.

Nedavno se u svetskim bioskopima pojavio francuski film "Ajfel" (oktobar 2021) reditelja Martina Burbulona, a domaći čitaoci mogu čitati istoimeni roman čiji je autor Nikola D'Estjen D'Orv.

Laguna/Promo, Unsplash

 

Hrvatski pisac, kolumnista i novinar Boris Dežulović će predstaviti svoj prvi roman, i to u žanru fantastike i trilera - "Christkind" o vremeplovu, a na polju romana debituje i poznata pesnikinja iz Bosne i Hercegovine Ferida Duraković sa naslovom "Ne lažem Tita mi".

Francuski pisac ruskog porekla Andrej Makin, laureat “Gonkurove” nagrade, ranije čest i drag gost Beograda, ima novi roman "Prijatelj Jermenin".

Arhipelag: U čast rumunskih autora

Arhipelag u ovoj sajamskoj sezoni obeležava 15 godina rada, a u skladu sa odabirom Rumunije za počasnog gosta Sajma, između ostalog će predstaviti publici "Antologiju savremene rumunske priče", koju je priredila i s rumunskog prevela Oana Hergenreter.

arhipelag.rs/Promo, Unsplash

 

Ta izdavačka kuća organizuje i razgovor o Antologiji savremene rumunske priče, koji će se održati na nacionalnom štandu Rumunije u petak 28. oktobra s početkom u 16 časova.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gosti Arhipelaga na Sajmu knjiga biće i Slavomir Gvozdenović, srpski pisac iz Rumunije, i Renata Salecl, autorka knjige "Čovek je čoveku virus", nesvakidašnjeg svedočanstva o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa, koja će gostovati na štandu Arhipelaga u subotu 29. oktobra.

Povodom 100 godina od rođenja Vaska Pope Arhipelag objavljuje i prvo samostalno izdanje knjige autopoetičkih tekstova tog pisca pod nazivom "Kalem".

Kreativni centar: 33. rođendan pod kupolom Sajma

Kreativni centar ove godine navršava 33 godine rada i ima iza sebe blizu 1.500 objavljenih knjiga. 

Izdavač izdvaja najnovije naslove "Mi nezaustavljivi - Kako smo osvojili svet", knjigu za decu autora svetskog bestselera "Sapijens" Juvala Noe Hararija, a u susret stogodišnjici rođenja portugalskog pisca Žozea Saramaga stiže izdanje "Najveći cvet na svetu", koje spaja piščevu priču i mali priručnik za kreativno stvaralaštvo.

kreativnicentar.rs/Promo, Unsplash

 

"Novčić sudbine" je poslednji deo trilogije "Zelenbabini darovi" nagrađivane autorke Ivane Nešić koja nam u serijalu o dečaku Miki otkriva fantastičan svet slovenske mitologije, uz ilustracije Dobrosava Boba Živkovića, stoji u njihovom saopštenju.

Kreativni centar je najavio i "Roman Sve sto (ni)sam promenila" je treći deo tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu autorke Dragana Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića, a "Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović je "kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju".

Prometej: Izabrana dela Dejana Medakovića 

Više stotina novih naslova izdavačka kuća "Prometej" pripremila je predstojeći Sajam knjiga koja se ponovo održava nakon dve godine pauze.

Kao najznačajniji izdavački poduhvat iz Prometeja izdvajaju izabrana dela Dejana Medakovića, akademika i predsednika SANU, čija se stogodišnjica rođenja navršava ove godine.

Među već objavljenim naslovima su Medakovićevi kultni memoari "Efemeris", sada u dve knjige, zatim dnevnički zapisi "Dani, sećanja" u 8 tomova, kao i vredne knjige o istoriji srpske umetnosti "Barok kod Srba", "Otkrivanje Hilandara" i Istraživači srpskih starina.

Vulkan/Promo, Unsplash

 

Prometej je za svoje čitaoce ove godine pripremio više desetina istorijskih naslova: IX kolo Edicije Srbija 1914-1918, monografije o kralju Petru i kralju Aleksandru, nove knjige Vase Kazimirovića koje govore o stvaranju Jugoslavije, te knjigu izabranih tekstova o Jasenovcu.

Edicija Popularna lingvistika bogatija je za nekoliko vrednih novih jezičkih priručnika i rečnika, među kojima je svakako najpopularnija knjiga Pavla Ćosića "Jezičke nedoumice: zablude i mitovi".

Pored prepoznatljivih istorijskih i lingvističkih izdanja, Prometej je u poslednje tri godine publikovao i desetine proznih dela domaćih i stranih autora.

Među njima posebno ističemo knjigu Slavice Garonje "Šapati Male Vlaške", koja je upravo nagrađena novoustanovljenom nagradom "Radovan Beli Marković".

"Pčelica": Knjiga glavu čuva

Izdavačka kuća "Pčelica" najavila je danas da će se ne njenom štandu na Beogradskom sajmu knjiga naći preko 180 novih naslova objavljenih od poslednjeg predpandemijskog izdanja ove manifestacije 2019. godine.

"Pčelica" je saopštila da je objavila "nove naslove koji bi decu motivisali i podstakli da zavole knjigu i čitanje i da od malih nogu nauče da uživaju u čarobnom svetu knjiga".

Vulkan/Promo, Unsplash

 

Među naslovima su zbirka pesama "Knjiga glavu čuva - odabrane pesme o knjigama” najpoznatijih srpskih pesnika za decu, dok se pas Arči, poznat iz serijala ilustrovanih knjiga o Arčiju i Dori, sada pojavljuje kao glavni junak nove knjige "Arči, pas koji voli knjige", autora Gorana Markovića.

"Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka.'' autorke Eme Peri, uvodi nas u svet devojčice koja je knjige koristila za sve osim za čitanje, dok knjige jednog dana nisu odlučile da im je dosta toga. Nemačka književnica za decu i mlade Kornelija Funke upoznaje nas sa dečakom Stenom i neobičnim krznenim stvorenjem koje čita knjige tako što ih jede u ''Knjiškom moljcu''.

Tu su i "Želiš li da sagradiš biblioteku?", autorke Lindzi Lesli, donosi nam uputstvo za građenje najbolje, najveće, najčudesnije biblioteke na svetu, kao i "Najviša planina od knjiga na celom svetu" autorke i ilustratorke Rosio Bonilje, saopštio je izdavač.

"Pčelica" je podsetila da je povodom stogodišnjice od rođenja pisca Dušana Radovića objavila posebno izdanje njegove "Priče o jednoj neposlušnoj nozi" u formi ilustrovane tvrdokoričene knjige velikog formata.

U edicija Tematske poezije objavljena su još četiri izbora najbolje domaće poezije za decu od Jovana Jovanovića Zmaja do savremenih pesnika poput Ljubivoja Ršumovića i Branka Stevanovića, a od knjiga koje neguju kulturu i tradiciju našeg naroda tu su "Legende o tajanstvenoj Srbiji” Tanje Kovačev i ilustrovane adaptacije srpskih narodnih bajki "Biberče", "Baš-Čelik", "Čardak ni na nebu ni na zemlji” i druge.

Komentari (0)

Kultura