Reflektor

"Povratak napisanih": Posle dve godine pauze, vraća se Sajam knjiga

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

13:06

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih", najavljeno je danas u Skupštini grada Beograda.

Sekretarka u Gradskom sekretarijatu za kulturu Nataša Mihailović Vacić rekla je na konferenciji za novinare rekla da se slogan "Povratak napisanih" odnosi se na "povratak ove manifestacije čija se pauza i nedostatak izazvan pandemijom osetio među svim ljubiteljima pisane reči".

Kako je najavljeno, u prostoru Beogradskog sajma, u halama 1, 1a, 2a i 4 predstaviće se oko 400 izlagača iz Srbije i inostranstva, a Zemlja počasni gost 65. Sajma je Rumunija.

Prvi jugoslovenski sajam knjiga održan je 1956. godine na Zagrebačkom velesajmu pod pokroviteljstvom predsednika Josipa Broza Tita. Prisustvovali su mu najznačajniji književnici zemlje, među kojima i Ivo Andrić i Miroslav Krleža. Izloženo je oko 12.000 knjiga svih jugoslovenskih izdavača, ali i izdavača iz Austrije, Čehoslovačke, Holandije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kine, Mađarske, Istočne i Zapadne Nemačke, Poljske, Rumunije, SAD-a, Sovjetskog saveza i Švajcarske.

Naredne, 1957. godine, Sajam je preseljen u Beograd, u kojem je završena izgradnja modernog sajmišta. Knjige je izložilo oko 60 domaćih i 36 stranih izdavača, iz 16 država Evrope, Amerike i Azije. Dogovoreno je da Međunarodni sajam knjiga prati katalog i da traje šest dana. Sajam je održan krajem oktobra u Hali III Beogradskog sajma, a povodom sajamske svečanosti pokrenuta je i revija “Knjiga i svet”. Prvi Beogradski sajam knjiga otvorio je Rodoljub Čolaković, tadašnji potpredsednik SIV-a.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu iz godine u godinu okupljao je sve veći broj izdavača iz bivše Jugoslavije i celog sveta, tako da je posle sajmova u Frankfurtu i Varšavi, postao najveće stecište izdavačkih poslenika iz Evrope, Amerike, Azije i Afrike. 

Od izbijanja pandemije koronavirusa, Sajam knjige nije održan u nekadašnjem obimu, ali je kao omaž najvećem domaćem prazniku knjige u decembru prošle godine održana manifestacija "Knjiga na sajmu, Sajam u srcu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura