Aktuelno iz kulture

Arhipelag: Nema Sajma, ima knjiga - sajamske cene knjiga u oktobru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

13:38

Arhipelag: Nema Sajma, ima knjiga - sajamske cene knjiga u oktobru
Arhipelag/Promo - Copyright Arhipelag/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izdavačka kuća "Arhipelag" organizuje specijalnu akciju pod nazivom "Nema Sajma, ima knjiga", a koja će trajati od 15. do 31. oktobra.

Posebne pogodnosti "Arhipelag" je obezbedio za članove Kluba čitalaca Arhipelag i za one koji će to postati tokom ove akcije.

U toku akcije "Nema Sajma, ima knjiga", naime, popust u Klubu čitalaca Arhipelag je 40 odsto, dok za kupovinu tri i više knjiga "Arhipelag" odobrava popust od 45 odsto.

"Za kupovine preko 3.000 dinara naši čitaoci će dobiti poklon u vidu stihova iz neke od izabranih pesama Džejmsa Džojsa, Rastka Petrovića, Čarlsa Simića ili Jelene Lengold (po izboru). Pesme na magnetu nastale su u koprodukciji sa Magnetopoezijom. Pesme na magnetu mogu da se poruče i posebno preko Arhipelaga, cena jednog seta je 450 dinara", navode iz "Arhipelaga".

Kako se u saopštenju navodi, dostava knjiga je besplatna na teritoriji Srbije za porudžbine čiji je iznos preko 1.000 dinara. Čitaoci mogu da poruče knjige za koje se odluče posredstvom sajta www.arhipelag.rs ili posredstvom kontakata Kluba čitalaca Arhipelag.

Sajamske cene u knjižarama u više od 50 gradova Srbije

Tokom ove akcije čitaoci će imati sajamske cene (20 odsto popusta) na sve knjige "Arhipelaga" u knjižarama u više od 50 gradova u Srbiji. Među knjižarama koje su se uključile u ovu akciju nalaze se knjižara "Alisa u zemlji knjiga" i "Emilija" iz Loznice, knjižare biblioteka u Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu i Somboru, knjižare kulturnih centara u Nišu i Kraljevu, te knjižara "Kaligraf" iz Zaječara i knjižara "Reči" iz Čačka.

U akciju su uključene i knjižara "Salon knjiga TIL" iz Jagodine, knjižara "Danilo Kiš" iz Subotice, novosadske knjižare "Bulevar Books", "Solaris", "Most Prometej" i "Mala velika knjiga", kao i veliki broj beogradskih knjižara: Makart, Vukotić media, Aleksandar Belić, Apostrof, Geopoetika, Kreativni centar, Livro, Urban Reads, Zlatno runo, knjižare Bookastore i BIGZ školstva.

Knjige "Arhipelaga" po sajamskim cenama mogu se naći i u knjižarama u sastavu knjižarskih lanaca "Vulkan" (do 17. oktobra) i "Delfi" (od 15. do 31. oktobra)

"Dok su ranijih godina čitaoci iz svih krajeva Srbije dolazili na jednom mesto, na Sajam knjiga, da vide nove knjige i kupe ih po sajamskim cenama, već drugu godinu to zbog pandemije koronavirusa, nažalost, nije moguće. Još jedno otkazivanje Sajma knjiga pokazalo je da Sajam knjiga u obliku koji znamo nije moguć u vreme pandemije", navode iz "Arhipelaga".

Ako nije moguć Sajam knjiga iz epidemioloških razloga, kako ističu, potreba za knjigama nije nestala.

"Arhipelag je odlučio da ostane na strani svojih čitalaca koliko god da se okolnosti menjaju, jer znamo i svakog dana se neprestano iznova uveravamo da su i čitaoci na našoj strani. Ako nema Sajma knjiga, koji u ovim okolnostima nije moguć, ima knjiga, ima dobre volje i ima potrebe za međusobnim razumevanjem. Klub čitalaca Arhipelag želi da dođe do svojih čitalaca u mestima u kojim oni žive. Knjige su zaista na klik do vas. Nije sve loše, dobre su knjige", poručuju iz "Arhipelaga".

"Anđeli na žici za veš" Čarlsa Simića

U izdanju ove izdavačke kuće, upravo je objavljena i nova knjiga eseja Čarlsa Simića "Anđeli na žici za veš" i to u okviru edicije Znakovi u prevodu Vesne Roganović.

Knjiga eseja velikog američkog pesnika srpskog porekla, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost, predstavlja svedočanstvo jednog uzbudljivog i ispunjenog života. U ovim esejima Čarls Simić govori o detinjstvu i odrastanju, o Beogradu i Americi, o američkoj i srpskoj poeziji, o književnosti i stvarnosti, o sećanjima i životnom iskustvu.

Posle eseja u kojima se bavi "zastrašujućim rajevima" svog detinjstva, odrastanja i mladosti, kao i srpskom i američkom stranom svog života, Čarls Simić piše o Gombroviču i Mendelsonu, o Zebaldu i Redonu, o pesničkom umeću i o umeću i strasti čitanja poezije, o Elizabet Bišop i Buliju Kolinsu, o Džejmsu Tejtu i Donaldu Džastisu, o Ričardu Vulberu i nobelovki Luizi Glik.

Posebno su uzbudljivi Simićevi eseji o Zbignjevu Herbertu i Ingeborg Bahman. Simić u ovoj knjizi piše i o poeziji Novice Tadića i Radmile Lazić. Dok kod Radmile Lazić izdvaja "lirsku inteligenciju", za Novicu Tadića kaže da je "jedan od najoriginalnijih i najzanimljivijih pesnika današnjice".

Arhipelag/Promo

Čarls Simić u jednom od eseja objašnjava zašto piše poeziju: "Kao i moj pradeda, ne mogu noću da zaspim"

"Moj pradeda, kovač Filip Simić, umro je u devedeset šestoj godini, 1938, iste godine kada sam se ja rodio, u sitne noćne sate, po povratku kući iz birtije, u svom krevetu, u društvu Cigana. Mislio je da će mu oni pomoći da lakše zaspi, ali je otišao zauvek, dok su mu muzikanti svirali njegove omiljene pesme. To objašnjava zašto je moj otac tako dobro pevao ciganske pesme i zašto ja pišem poeziju: zato što, kao i moj pradeda, ne mogu noću da zaspim", piše u jednom od eseja u ovoj knjizi Čarls Simić.

Pišući o knjigama i uspomenama, o životu u Evropi ili u Americi, o poeziji i istoriji, o politici i stvarnosti, Simić je otrežnjujuće duhovit i ironičan. Svet kojim se bavi promiče kroz njegove eseje u slikama i sećanjima, a pisac se javlja kao strasni hroničar i stvarnog sveta i sveta poezije i književnosti koji se pokazuje kao istinitiji od stvarnog sveta.

"Sve na svetu, profano ili sveto, treba stalno da se preispituje u svetlu ličnog iskustva", zaključuje Čarls Simić.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić je jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista.

Dobio je niz velikih književnih nagrada, među kojima su i pomenuta Pulicerova nagrada, Nagrada "Edgar Alan Po", Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada "Valas Stivens", Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Medalja "Robert Frost" za životno delo u poeziji, Nagrada Vilček za umetnost i humanistiku, Nagrada "Zbignjev Herbert" i Zlatni venac Struških večeri poezije. Živi i piše u Stafordu, Nju Hempšir.

Komentari (0)

Kultura