Aktuelno iz kulture

Zašto Sajam knjiga ne može, a veselja i kupusijade mogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. Šulović

09/10/2021

-

08:10

Zašto Sajam knjiga ne može, a veselja i kupusijade mogu
Euronews/Printscreen, Tanjug/Sava Radovanović. Medija Centar Beograd - Copyright Euronews/Printscreen, Tanjug/Sava Radovanović. Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je trebalo da bude održan od 24. do 31. oktobra, otkazan je u četvrtak nakon sednice Odbora Sajma knjiga i u objavljenom saopštenju se konstatuje da će biti organizovan kad se "stvore uslovi prihvatljivi za sve".

Odluka da se jedna od najvažnijih kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope ne održi, izazvala je opštu debatu u javnosti, ali i buru komrentara na društvenim mrežama.

"Bitno je da splavove niste otkazali", "Garant je zbog lizača prstiju otkazan Sajam knjiga", "Exit, Guča, kupusijada i ostale "ade" uspešno održane, a knjiga je prenosilac virusa" , "Gde baš sada da otkažu Sajam knjiga kada je Aca Lukas prešao u književnike", "Otkažite Sajam knjiga, nema ko tu da se buni, nemoj slučajno da zabranite neku svadbu od 700 gostiju...", neki su od komentara koji su "preplavili" društvene mreže.

Međutim, javnost se, čini se, i po ovom pitanju podelila jer su se na pomenutim društvenim mrežama pojavile i poruke podrške izdavačima i piscima, sa glavnim argumentom da je zdravlje ipak najvažnije.

Nagrađivani književnik i scenarista Dejan Stojiljković ističe za Euronews Srbija da, "ako je otkazivanje manifestacije za opštu dobrobit, onda mora tako" iako će Sajam knjiga nedostajati i izdavačima i čitaocima i piscima.

"Izdavači su u najnezavidnijem položaju. S jedne, strane Sajam je najvažnija manifestacija u kalendaru, s druge, dovoljno je da vam je jedan radnik na štandu pozitivan na Kovid i vi morate sve da zatvorite. A to znači apsolutnu katastrofu. Ono što svakako zbunjuje jeste da se očigledno ne koriste baš isti aršini za sve. Knjige ne mogu, ali fudbal i narodnjaci mogu. Sajma nema, ali ima utakmica. Opet, to je shvatljivo sa dnevnopolitičke tačke gledanja. Navijača i obožavalaca turbo-folka ima više nego čitalaca. A idu izbori...", kaže Stojiljković.

Tanjug/Sava Radovanović

Stojiljković: Ono što svakako zbunjuje jeste da se očigledno ne koriste baš isti aršini

Ovim povodom oglasio se ranije i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, koji je izjavio da je Beograd učinio sve da se Sajam knjiga održi, onakako kako su odžane sve druge manifestacije u prestonici Srbije, ali da na to nisu bile spremne izdavačke kuće čiji su predstavnici i članovi Odbora Sajma knjiga.

Božović: Stvara se veštačka drama već drugu godinu

"Beogradski sajam knjiga nije otkazan zbog izdavača nego zbog pandemije. To je razumna, ali zakasnela odluka. Sajam knjiga kakav znamo, masovan događaj u zatvorenom prostoru, bio bi rizičan i neodgovoran događaj u vreme pandemije. Ako ne bi bio masovan, onda to nije pravi Sajam i bio bi rđava usluga Sajmu knjiga i njegovom daljem razvoju. Ako je masovan, onda bi bio doprinos neodgovornom ponašanju u vremenu pandemije, čega i inače ima previše", kaže za Euronews Srbija Gojko Božović, direktor i glavni urednik "Arhipelaga".

Ova izdavačka kuća je još u avgustu odlučila da se ne prijavljuje za učešće na Sajmu knjiga smatrajući da je to odgovorno prema svima, a najpre prema čitaocima.

Medija Centar Beograd

Božović: Beogradski sajam knjiga nije otkazan zbog izdavača nego zbog pandemije; to je razumna, ali zakasnela odluka

Božović kaže da jeste tačno da je u proteklom periodu održan veliki broj masovnih javnih događaja. Ali neki su, dodaje, bili na otvorenom, neki su po obimu i karakteru potpuno drugačiji od Sajma knjiga. 

"Ne može se u tuđoj neodgovornosti tražiti izgovor za sopstveno neodgovorno ponašanje. U Beogradu se ni drugi sajmovi ne organizuju zbog pandemije, ali se iz nekog razloga već drugu godinu stvara veštačka drama da li će se održati Sajam knjiga", dodaje Božović.

Sagovornik Euronews Srbija podseća da su gotovo svi sajmovi knjiga u Evropi u protekle dve sezone otkazani ili preseljeni u onlajn sferu, čak i oni sajmovi koji nisu okrenuti publici već samo profesionalcima iz izdavačke industrije.

"Sajam knjiga je potreban i važan. Otuda već sada, umesto nemogućih misija da se održi po opasnu cenu, treba razmišljati o tome kako da se ideja Sajma knjiga sačuva u ovoj epidemiološkoj krizi i kako da se unapredi kako bi u vremenu posle pandemije Sajam knjiga bio još privlačniji i inspirativniji", navodi Božović i ističe da nikome Sajam knjiga nije potrebniji nego izdavačima i čitaocima. 

"Mi se nalazimo u okolnostima više sile, nije dobro da ne sagledavamo realnost sa svim njenim sadržajima", zaključuje naš sagovornik.

Hamović: Neprikladno održavati Sajam sa velikim brojem preminulih i zaraženih

Koji su argumenti izdavača da ove godine nema uslova da se održi Sajam knjiga, za Euronews Srbija govorio je i Zoran Hamović, predsednik udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

"Čini mi se da su argumenti jednostavni i očekivani, a reč je o tome da pratimo brojeve i onih koji su preminuli i onih koji su zaraženi, i oni nam ne ulivaju poverenje i ne daju mogućnost da bez odgovornosti pravimo manfestaciju na kojoj se pojavljuju brojni učesnici. Pre svega, imamo zaposlene na štandovima koji tu provedu po ceo dan, a takođe i brojni posetioci provode dosta vremena na Sajmu, tako da je rizik od zaražavanja veliki i mi takvu ogovornost ne možemo da podnesemo. Bez obzira na političke odluke, od gradskih i republičkih vlasti, bez obzira na odluke Kriznog štaba, mi moramo ipak da vodimo računa o onome što radimo i o ljudima sa kojima sarađujemo", kaže Hamović.

Euronews Srbija

Prema njegovim rečima, predlozi da se uz posebne uslove i potvrde (o vakcinaciji, negativnom PCR testu...) posećuje Sajam knjiga su "lepe ideje kad se izlože" i deluju "optimistično", ali je takva organizacija nemoguća.

"Zamislite da čekate u redu da čekate na vakcinu, da li biste išli na Sajam knjiga? Da li biste platili za ulaznicu 100 ili 200 dinara, a za PCR - hiljadu ili dve? Sve su to faktori koji odbijaju mogućnost da se realno misli i radi u okolnostima u kojima jesmo", izjavio je Hamović i dodao da ove godine ne bi bilo stranih izdavača, čak ni izdavača iz drugih gradova Srbije, a da u organizovanu posetu ne bi došli ni ljudi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Hamović je kazao da su uloženi veliki napori u traženju rešenja kako bi se manifestacija održala, ali podseća i na to da je još u julu "kovertirana" odluka da će se pratiti situacija i ukoliko to bude izvodljivo, uložiti sve snage da se manifestacija u oktobru uspešno organizuje.

"Budući da su brojevi takvi kakvi jesu, nije realno da možemo uspešno da organizujemo manifestaciju", dodao je Hamović.

Bazdulj: Videli smo kod Bitefa da je sve i pored silnog truda ispalo dosta "kilavo"

Da je u situaciji u kakvoj smo se našli, odluka o otkazivanju Sajma knjiga jedina moguća smatra i književnik i novinar Muharem Bazdučlj.

"Bio sam protiv promene termina manifestacije i pokazalo se da je bila kratkovida ideja da će septembar, valjda po analogiji s prošlom godinom, biti period sa malim brojem novozaraženih.Ja bih, naravno, volio da Sajma bude, ali je za izdavače veliki rizik ulaziti u celi proces uz priličnu izvesnost da će poseta bili mnogo slabija nego u `normalnim` godinama. Prostor Sajma je svakako `zagušljiv` te ima nečeg skoro distopijskog u ideji da se motaš čitav dan od štanda do štanda sa maskom preko nosa i usta", kaže Bazdulj.  

Medija Centar Beograd

Bazdulj: Razmišljati o programima koji će održati vatru

Prema njegovim rečima, izdavači svakako spremaju glavninu novih izdanja za kraj oktobra, pa će uz popuste u knjižarama i pri onlajn prodaji neka vrsta "atmosfere" ipak opstati.

"Možda bi trebalo razmisliti i o održavanju kakvih-takvih propratnih programa tipa okruglih stolova i diskusija, kao i prošle godine, čisto radi `održavanja vatre`.Videli smo i kod BITEF-a da je i pored silnog truda oko održavanja `duplog` izdanja, sve ispalo dosta problematično i `kilavo` tako da je možda i bolje i odgovornije u skladu sa aktuelnom situacijom postupiti kako se postupilo", smatra Bazdulj.  

Komentari (0)

Kultura