Aktuelno iz kulture

Hoće li ovog oktobra biti Sajma knjiga?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, B92

06/10/2021

-

18:11

Hoće li ovog oktobra biti Sajma knjiga?
Sajam knjiga - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Udruženja izdavača odlučila su da se povuku sa predstojećeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, te da je Sajam knjiga otkazan, nezvanično je objavljena informacija u pojedinim beogradskim medijima. Kao razlozi, navedeni su, epidemiološki i organizacioni, te da su izdavači organizatore Sajma knjiga obavestili dopisom o tome da nisu u mogućnosti da učestvuju.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović za Euronews Srbija ističe da je na jučerašnjem sastanku predstavnika udruženja izdavača samo procenjeno da su otežane okolnosti, a da odluku o održavanju Sajma knjiga donosi Odbor Sajma knjiga.

"Ne odlučujemo mi, odluka o Sajmu knjiga će biti doneta zajednički na sednici Odbora Sajma knjiga, koja je zakazana sutra za 10 sati i na kojoj će biti naš predstavnik Vladislav Bajac. U ovom trenutku, kalkulacije su neodgovorene i molim za samo malo strpljenja", kaže Zoran Hamović.

Povodom nezvanične vesti da je otkazan Sajam knjiga u Beogradu, za Tanjug je sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl izjavio da će se sutra, na sednici Odbora Sajma knjiga, okupiti svi i doneti adekvatnu odluku.

"Sa ljudske strane, razumem izdavače i delim stav oko nepovoljne epidemijske situacije. Sa profesionalne i kolegijalne strane, ne vidim razlog da izlaze u medije 24 sata pre zakazane sednice Odbora Sajma knjiga koji je jedini merodavan organ da donese odluku o otkazivanju manifestacije. Ovo napominjem jer su predstavnici sva tri udruzenja članovi Odbora Sajma knjiga i uredno su obavešteni o terminu sednice koja je planirana za četvrtak, 7. oktobar", izjavio je Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda.

Prema njegovim rečima, sednica je zakazana juče, kada je potvrđeno da će zasedati Krizni štab kome je Odbor Sajma knjiga pre desetak dana poslao precizan dopis i čije se mišljenje po pitanju uslova za održavanje sajma očekivali.

Ovim povodom se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je za B92 izjavio da ukoliko ne bude Sajma knjiga, to će biti odluka izdavača.

"Grad Beograd je bio potpuno spreman da održi Sajam, ponudili smo izdavačima da platimo 50 odsto cene zakupa. Bili smo spremni da održimo Sajam pod uslovom da na njega mogu da uđu samo vakcinisani i oni koji imaju PCR test. Čak smo bili spremni i da stavimo punkt za vakcinaciju tu i da svako ko se vakciniše dobije besplatnu ulaznicu za Sajam", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, čekala se i odluka Kriznog štaba, a kako nije doneta zasebna odluka o tome da se Sajam knjiga ne može održati, Grad Beograd je bio spreman da pod navedenim uslovima održi manifestaciju.

"Video sam pismo koje su izdavači uputili Sajmu, a koje je na čudan način dospelo u javnost. Ukoliko ne bude Sajam knjiga, to će biti odluka izdavača", zaključio je Vesić i podsetio da su druge manifestacije, kao što su Fest, Oktobarski salon i Bitef, održane.

Zbog epidemiološke situacije, Sajam knjiga prošle godine nije održan, a ove je planirano da bude održan u tradicionalnom terminu, od 24. do 31. oktobra.

Prvobitno je bio predlog da se jedan od najvećih događaja kulture u regionu održi od 11. do 19. septembra, ali su izdavači, između ostalog, izneli stav da bi Sajam knjiga polovinom septembra "bio sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura