Aktuelno iz kulture

Sajam knjiga od 23. oktobra ukoliko situacija s koronom dozvoli, Karl: Broj posetilaca važan, ali važnije sačuvati kontinuitet manifestacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2021

-

08:00

Sajam knjiga od 23. oktobra ukoliko situacija s koronom dozvoli, Karl: Broj posetilaca važan, ali važnije sačuvati kontinuitet manifestacije
Milan Trpković i Ivan Karl - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajma knjiga ipak bi mogao da bude održan ove godine, i to u tradicionalnom terminu, počevši od 23. oktobra, ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli.

Ovo bi ukratko bio zaključak jučerašnjeg sastanka predstavnika izdavača koji su okupljeni u Udruženju izdavača i knjižara Srbije (UIKS) i Udruženju profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem. Sastanku su prisustvovali Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma.  

"Mi smo manje-više sad utvrdili kada će se Sajam knjiga desiti, ukoliko to prilike dozvole. Ali jedan mali uvod, naime, mi smo krajem juna, na predlog Beogradskog sajma i Odbora Sajma knjiga, podržali ideju da se Sajam knjiga održi nešto ranije, od 11. do 19. septembra, imajući u vidu komfor održavanja manifestacije i okolnost da bi u septembru situacija što se tiče korone bila bitno blaža, nego što možda može da bude u oktobru", izjavio je za Euronews Srbija Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, podsećajući da je u to vreme održan sastanak sa predstavnicima sve tri grupe izdavača.

"Kasnije su se kolege predomislile, i to je ljudski, i izašle sa jednom vrstom spiska, odnosno argumentacije zašto ne mogu da stignu da se pripreme za septembar. Održali smo sastanak juče u Skupštini grada Beograda i Vesić je ponudio da se izađe u susret, da se Sajam vrati u izvorni termin, što nikada nije bilo sporno, ali je situacija takva i juče je predočeno da, ukoliko se desi eskalacija korone, onda Sajam ne može da se održi", izjavio je sekretar za kulturu grada Beograda.

Prema rečima Karla, pronađeno je kompromisno rešenje, a u razgovoru za Euronews Srbija naveo je i to da je na jučerašnjem sastanku predloženo da Grad Beograd uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, subvencioniše deo troškova zakupnina izdavačkog prostora na Beogradskom sajmu. Kako je istakao, uvažen je, takođe, zahtev izdavača da imaju svog predstavnika u Odboru Sajma knjiga, koji će biti imenovan na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Beograda.

Ako bi se nastavila i pojačala imunizacija, Karl kaže da verovatno ne bi bilo problema da se Sajam knjiga održi u oktobru, i ponavlja važnost vakcinacije kako u narednom periodu više ne bi bilo dileme da li će se neka manifestacija održati ili ne.

"Inače ideja da se Sajam održi u septembru je bila samo posledica toga da je procena da će u septembru biti mirnija situacija. Ukoliko bi krajem oktobra, kada je tradicionalni termin, imali ili novi talas korone ili novi krug vakcinacije, i jedno i drugo bi isključilo lokaciju kao prostor Sajma kao mesta održavanja manifestacije. Septembar nije bio nikakav hir, već logično i praktično razmišnjanje da se sačuva kontinuitet manifestacije i tradicija Sajma knjiga, i čak i nekakav Sajam je bolji od nikakvog#, naveo je Karl, te dodao:

"Ukoliko bi Sajam imao dve godina pauze, trebao bi dosta vremena kasnije da se vrati u normalne tokove. Pauze manifestacija tog gabarita i ugleda nisu baš dobre".

Iistakao je i da je broj posetilaca važan, ali da je vitalnost manifestacije važnija.

"Fest je održan u maju, imali smo manje posetilaca, ali je sačuvan kontinuitet. Ako može Kan da se održi u julu, i mnogi drugi turniri i manifestacije, po meni, nije bila velika greška održati Sajam knjiga i ranije. Sada pratimo, idemo ka tradicinalnom terminu održavanja Sajma, pa ćemo videti kakva bude situacja sa koronom i, ukoliko prilike budu povoljne, održaćemo Sajam uz sve mere koje budu tada na snazi", zaključio je Karl.

Šta su bili argumenti izdavača?

Pošto je predloženo da se ovogodišnji Sajam knjiga održi od 11. do 19. septembra, izdavači su izneli stav da bi Sajam knjiga polovinom septembra "bio sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj".

"Nakon informacije da se Beogradski sajam knjiga pomera sa tradicionalnog termina iz oktobra za termin u septembru, pristupili smo anketiranju naših članova sa ciljem da vidimo kako oni razmišljaju po tom pitanju i kakvi su njihovi predlozi i stavovi u vezi za ovaj termin. Na osnovu njihovih mišljenja, uradili smo analizu i doneli određene zaključke", kazao je za Euronews Srbija Milan Trpković u ime Udruženja izdavača i knjižara Srbije, pa naveo neke od osnovnih stvari koje su se "provukle kao ključni argumenti zašto Sajam knjiga nije adekvatan da se održi u septembru":

"Činjenica je da su tad još uvek godišnji odmori. Takođe, u tom trenutku kreće prodaja udžbenika, što za porodicu koja ima đake dodatno opterećuje kućni budžet i pitanje je koliko oni imaju sredstava da izađu i na Sajam knjiga i da kupuju knjige. To iziskuje i potrebu izdavača koji se bavi štampanjem i distribucijom udžbenika, kao i knjižara koji prodaju, da se bore na dva fronta i to bi izazvalo velike logističke probleme", naveo je Trpković.

Prema njegovim rečima, u dopisu koja su udruženja poslala na adrese nadležnih, navedeni su kao problemi i to što u septembru đačke posete ne bile organizovane, a da bi bilo pitanje i to da li bi studenti zbog ispitnih rokova posećivali Sajam.

"Činjenica je i to da prostor koji zakupljujemo kao izdavači, odnosno cene su ostale iste kao prethodnih godina, što dodatno otežava, s obzirom na to da smo radili ovih godinu i više dana u otežanim okolnostima", dodao je Trpković uz zaključak da su nakon jučerašnjeg sastanka Grad Beograd i Odbor Sajma knjiga pokazali razumevanje za zahteve izdavača i knjižara.

Reporteri Euronews Srbija su proverili i šta o ovoj temi misle građani, a anketu možete pogledati u nastavku.

Komentari (0)

Kultura