Aktuelno iz kulture

Hoće li biti Sajma knjiga? Izdavači tražili otkazivanje manifestacije, Grad Beograd ponudio tradicionalni termin - 23. oktobar

Komentari

Autor: Sonja Šulović

15/07/2021

-

16:34

Hoće li biti Sajma knjiga? Izdavači tražili otkazivanje manifestacije, Grad Beograd ponudio tradicionalni termin - 23. oktobar
Sajam knjiga - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Hoće li biti Sajma knjiga? Ovo pitanje otvoreno je nakon što je Odbor Međunarodnog sajama knjiga u Beogradu najavio da će ta manifestacija ove godine biti održana u novom terminu - od 11. do 19. septembra. To je naišlo na negodovanje većine izdavača, a čelnici dva velika udruženja i predstavnici samostalnih izdavača su zatražili da manifestacija bude otkazana i da se održi sledeće godine u redovnom, oktobarskom terminu.

Zbog nesuglasica oko termina održavanja Sajma knjiga, danas je sastanak sa predstavnicima izdavača koji su okupljeni u Udruženju izdavača i knjižara Srbije (UIKS) i Udruženju profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), Dejanom Papićem i Zoranom Hamovićem, održao zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Sastanku su prisustvovali Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma. Ponuđeno je da se Sajam knjiga, ipak, održi ove godine u regularnom terminu. 

"Ponudio sam u ime Grada Beograda izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad Beograd subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima za Sajam knjiga imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije virusa Kovid 19. Predložiću Ministarstvu kulture da učestvuje u subvencionisanju zakupa. Takođe, Grad Beograd će na sledećoj sednici Skupštine grada u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače", naveo je Vesić na svom Fejsbuk profilu i dodao: 

"Izdavači su svesni, pošto im je predočeno, da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija. Želimo da u uslovima pandemije održimo tradiciju Sajma knjiga, jednu od najlepših koju ima naš grad".

Šta su tražili izdavači

Nekoliko dana pošto je saopšteno da će Sajam knjiga biti održan u novom terminu, od 11. do 19. septembra, kako bi "manifestacija prošla što komfornije za izlagače, učesnike i posetioce, ali i zbog toga što je taj termin verovatniji za održavanje", čelnici UIKS i UPIS, kao i predstavnici samostalnih izdavača zatražili su od organizatora da se otkaže manifestacija.

"Sajam knjiga polovinom septembra bio bi sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj", navedeno je, između ostalog, u zajedničkom dopisu čelnika pomenutih udruženja i predstavnika samostalnih izdavača.

Kako su predstavnici ove tri grupacije naveli, pošto su članovi bili obavešteni o terminu Sajmu knjiga u septembru, koji je predočen na održanom sastanku u drugoj polovini juna na Beogradskom sajmu, veći deo izdavača je ocenio da "nije moguće uspešno organizovati manifestaciju pod tim vremenskim i organizacionim uslovima".

Tanjug/Zoran Žestić

Izdavači kažu da bi termin polovinom septembra bio sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova i bez ekonomskog opravdanja za izdavače

Održavanje sajma u septembru ne ide u prilog više stvari, pa ističu da, osim što se ne zna kakva će biti epidemiološka slika, u to vreme su još u toku godišnji odmori, početak je školske godine i kućni budžeti su dodatno opterećeni, a i studenti su tada ili van Beograda ili pritisnuti ispitnim rokovima.

Izdavači su ukazali i na to da cene zakupa štandova nisu menjane u odnosu na ranije godine, što predstavlja "nesolidarno finansijsko opterećenje kom će biti izloženi isključivo izdavači bez uvažavanja pandemijskih okolnosti". Uz sve, i cene ulaznica i parkinga predstavljaju "dodatni trošak koji mnoge posetioce odbija od dolaska na Sajam, posebno u ovogodišnjoj situaciji".

Ministarka kulture podržala izdavače

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković podržala je predloge Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, kao i grupacije samostalnih izdavača.

Gojkovićeva je u pismu, koje je ranije danas uputila direktorki Beogradskog sajma Danki Selić, pozvala da se sagleda predlog izdavača i razmotri odluku da se Međunarodni beogradski sajam knjiga održi od 11. do 19. septembra.

Imajući u vidu argumente izdavača da produkcija knjiga do termina planiranog održavanja neće biti pripremljena u skladu sa godišnjim planom i da to može dovesti do situacije da ne bude dovoljno novih naslova, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja je istakla da je potrebno ovu činjenicu uzeti u obzir i posebno imajući u vidu da je prethodna godina usled pandemije posebno bila teška za sve koji rade u oblasti kulture.

Podsetimo, Sajam knjiga prošle godine nije održan zbog pandemije, a ove je planiran da bude održan u ranijem terminu i to pod sloganom "Povratak napisanih". Zemlja-počani gost 65. izdanja ove manifestacije je Rumunija.

Komentari (0)

Kultura