Aktuelno iz kulture

Dodeljene GODUM nagrade: Priznanje za Biseru Veletanlić, Konstraktu i mnoge druge zvezde domaće scene

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

11:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Peta godišnja dodela nagrada GODUM Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije održana je sinoć u Ustanovi kulture "Vuk" u Beogradu.

Ove godine nagradu za životno delo kolege umetnici su dodelili čuvenoj pop i džez divi Biseri Veletanlić. Nagradu za rok muziku GODUM dobio je srpski rok bend "Partibrejkers", dok je za pop muziku prestižno priznanje osvojila muzičarka Ana Ðurić Konstrakta.

Prošlogodišnji laureat, džez muzičar Jovan Maljoković uručio je nagradu Veletanić, nazvavši je "najvećom pevačicom koju je ikada upoznao", i prisetio se njihovog upoznavanja tokom 1970-ih godina.

Sa puno emocija Bisera je pomalo bila zbunjena i nadahnuto je govorila pred punom salom Teatra "Vuk".

"Nečuveno. Ovo je sve nečuveno. Ovome se nisam nimalo nadala. Znam da mi vi sada sigurno ne verujete, ali tako je. Utoliko je moje 'Hvala vama' deset puta veće", izjavila je Bisera i dobila ogroman aplauz.

Tanjug/Tara Radovanovic, Profimedia

 

Zatim je sa pratećim sastavom "House band" na bini uz džez klavijaturistu Vasila Hadžimanova otpevala čuvenu kompoziciju "Zlatni dan" uz oduševljenje publike, jer je izvođenje posvetila nedavno preminulom umetniku Korneliju Kovaču, autoru te numere.

Nagradu Konstrakti je uručila prošlogodišnja laureatkinja, pop kantautorka Ana Stanić.

"Veliko hvala na podršci. Volela bih da se GODUM uspostavi kao relevantna nagrada i da svake godine bude sve bolja. Nije samo Konstrakta zaslužna za ovu nagradu, već i moj kolega Milovan Bošković", izjavila je Ana Ðurić Konstrakta i dovela pomenutog muzičara iz njihovog uspešnog benda "Zemlja gruva".

Beogradski bend "Partibrejkers" osvojio je nagradu za najbolju rok grupu godine, a na samoj dodeli, desilo se nešto neočekivano.

Naime, pevač i frontmen grupe Zoran Kostić Cane, iako je bio prisutan na događaju i sve pratio iz prvog reda, nakon čitanja biografije benda od strane voditelja večeri Miloša Milovanovića, ustao je i otišao iz sale ne baš pozitivnog raspoloženja.

Razlog ovakvog postupka nije poznat, a na binu je izašao istaknuti gitarista "Partibrejkersa" - Nebojša Antonijević Anton i bez govora primio nagradu koju im je uručio frontmen benda "Električni orgazam" - Srđan Gojković Gile, kao pobednik 2021.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Za najbolji džez bend proglašen je međunarodni džez sastav i prava atrakcija "Eyot" iz Niša.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov im je uručio nagradu, a lider instrumentalne grupe "Eyot" Dejan Ilijić kratko se obratio rečima da im veoma znači ovako veliko priznanje za sve što su prošli do sada i daje im snažan podstrek za dalje.

Nagrađene mlade snage su članovi neobičnog sastava "Ethno Jazz Orchestra" koji su osvojili specijalno priznanje "Miroslav Miša Aleksić" kao uspomenu na ovog rok muzičara, kompozitora, bas gitaristu "Riblje čorbe", koji je preminuo krajem 2020. godine od posledice Kovida 19.

Mina Aleksić, ćerka preminulog rokera, uručila je nagradu bendu EJO, koji postoji pet godina i često nastupa u inostranstvu, čiji su članovi istakli da je ovo ogromna privilegija i vetar u leđa za budućnost, i da nema lepše nagrade od one koja se dobija "kod kuće" i od kolega muzičara.

Kao i do sada, nagrade su dobili i izvođači pop, rok i džez numera koje su po izveštajima SOKOJ i PI, takođe referentnih organizacija, bile najčešće emitovane u etru.

Na prigodan način, putem video bima, kolege su se oprostili i od velikih imena koja su nas u prethodnoj godini nažalost zauvek napustila - Kornelije Kovač, Milorad Džmerković, Igor Starović, Dušan Ćućuz.

Organizacija muzičkih autora Srbije - SOKOJ, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije priredili su večerašnju dodelu nagrada.

“House Band” koji je svirao nekoliko numera, čine članovi Udruženja - instrumentalisti Duda Bezuha, Ivan Aleksijević, Džoni Dunkić i Peđa Milanović, kao i pevačice Nevena Filipović i Aleksandra Bijelić Aleksijević.

Džez muzičar Ivan Ilić, predsednik Udruženja GODUM, dodelio je Povelje dugogodišnjim saradnicima i prijateljima kao što su pretežno publicisti, muzički novinari i kritičari: Vesna Kaćanski, Ivan Ivačković, Žikica Simić, Bane Lokner i Voja Pantić.

Dodeljena su i priznanja SOKOJ-a najemitovanijim numerama i to je rok pesma "Kotor" grupe "Galija" kompozitora Nenada Milosavljevića - Neše Galije, koji je i primio nagradu, dok je najviše emitovana pop numera "Sanja" benda "Alisa", autora Jovana Stojiljkovića.

Najemitovanija džez numera je "Limbo"; kompozitora Save Miletića.

Od ove godine, dodeljene su i nagrade za najemitovanije numere sa liste PI, tako da je najviše u etru puštena rok numera "Te noći smo se potukli zbog nje" grupe "Piloti" čiji je frontmen i kompozitor Zoran Kiki Lesendrić.

Priznanje za najemitovaniju pop numeru otišla je u ruke grupi "Zana" i antologijskoj pesmi "Dodirni mi kolena", dok je najčešće slušana džez numera na listi "Deset dana", već nagrađene grupe "Ethno Jazz Orchestra".

Komentari (0)

Kultura