Aktuelno iz kulture

Sedam "savršenih" filmova prema izboru Kventina Tarantina

Komentari

Autor: Staša Rosić

01/11/2022

-

22:30

Sedam "savršenih" filmova prema izboru Kventina Tarantina
AP/Vianney Le Caer - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Filmovi Kventina Tarantina nalaze se na mnogim listama najboljih ostvarenja, ali sada čuveni reditelj predstavlja svoje favorite.

Tarantino je u emisiji Džimija Kimela promovisao svoju novu knjigu "Cinema Speculation" u kojoj je naveo da postoji "vrlo malo savršenih filmova", ali da je jedan od njih "Teksaški masakr motornom testerom".

Kultno ostvarenje Tobija Hupera iz 1974. godine jedan je od onih koje je pomenuo u emisiji, ali je naglasio da je lepota u oku posmatrača.

"Kad kažete 'savršeni filmovi', govorite o individualnoj estetici, ali kada uzimamo u obzir sve ukuse, savršen film može da poveže u određenoj meri sve njih. Čak i kad nije 'vaša šolja čaja', ništa što kažete ga ne može umanjiti", rekao je Tarantino.

Oskarovac je zatim naveo još nekoliko filmova koji prema njegovom mišljenju zaslužuju tu titulu: "Ajkula" (1975), "Isterivač đavola" (1973), "Eni Hol" (1977), "Mladi Frankenštajn" (1974), "Povratak u budućnost" (1985), a bio je neodlučan da li da na listu stavi i vestern "Divlja horda" iz 1969. 

"Rekao bih da se 'Divlja horda' tu uklapa, a to čak nije savršen film. Njegove nesavršenosti su deo njegovog čuvenja, tako da bih ga ipak izbacio. Ipak, u tome je poenta, on je neprikosnoven", rekao je reditelj.

Predstavljamo vam bliže njegov izbor filmova:

"Teksaški masakr motornom testerom" (1974)

Teksaški masakr motornom testerom iz 1974. godine postao je jedan od najuticajnijih horor filmova svih vremena zbog realističnog pristupa. Priča o grupi prijatelja koji nalete na grupu kanibala je zbog nasilja zabranjena u nekoliko zemalja, ali je i tako film postao jedno od najprofitabilnijih ostvarenja nezavisne produkcije u SAD tokom sedamdesetih godina 20. veka.

Lik glavnog negativca Lederfejsa, koji pravi maske od kože svojih žrtava, bio je zasnovan na serijskom ubici Edu Gajnu.

"Ajkula" (1975)

Tarantino je i ranije govorio o svojoj ljubavi prema "Ajkuli" Stivena Spilberga, a čak ju je proglasio najboljim filmom svih vremena u jednom podkastu u kom je nedavno gostovao. 

Ovaj film, snimljen 1975. godine, bio je među prvim blokabsterima Spilberga, osvojio je tri Oskara, a nominaciju za najbolji film izgubio je te godine od filma "Let iznad kukavičijeg gnezda".

O popularnosti kakvu je imao najbolje svedoči činjenica da će se remasterizovana verzija tog ostvarenja u 3D tehnologiji uskoro ponovo naći u američkim bioskopima.

U centru priče je naravno ajkula, koja teroriše posetioce plaže u jednom malom gradu u Americi. Policijac (Roj Šajder) se bori da se plaža zatvori, ali gradonačelnik ima druge planove jer će mu to uništiti letnju sezonu. Biolog (Ričard Drajfus) je doveden da bi pomogao sa svojim znanjem o moru i životinjama, a lokalni ribar (Robert Šo) je tu zbog nagrade od 10.000 dolara. Ova ekipa uz sva neslaganja, mora da pronađe način da se reši morske nemani.  

"Isterivač đavola" (1973)

U ovom filmu, majka devojčice Regan (Linda Bler) počinje da primećuje čudne promene na svojoj ćerki za koje medicina nema odgovor.

Nakon što shvati da će njena nekada divna devojčica počinje da ugrožava živote ljudi koji je okružuju, u pomoć poziva mladog sveštenika Karasa (Džejson Miler) koji će pored Reganinog, morati da se suoči i sa ličnim demonima.

"Eni Hol" (1977)

Ovaj film Vudija Alena Američko udruženje scenarista proglasilo je za ostvarenje sa najsmešnijim scenariom svih vremena. 

U filmu glavnu ulogu Alvija Singera igra sam Alen, koji pokušava da dođe do odgovora zašto se veza sa njegovom najvećom ljubavi Eni Hol (Dajen Kiton) raspala.

"Eni Hol" osvojila je četiri Oskara - za najbolji film, režiju, scenario i glavnu žensku ulogu.

"Mladi Frankenštajn" (1974)

U ovoj parodiji Mela Bruksa, doktor Frederik Frankenštajn (Džin Vajlder, koji se potpisuje kao koscenarista), odlučan je u nameri da na svaki način zatre trag porodičnoj tradiciji.

On zahteva da mu se prezime izgovara "Frankenstin". Odbija da učestvuje u eksperimentima koje je radio njegov deda, ali kada ga gospođa Brlučer (Kloris Ličman) odvede u zamak njegovih predaka, Frederik otkriva dnevnik "Kako sam to uradio" i ne uspeva da odoli iskušenju.

Uz pomoć svoje verne Inge (Teri Gar) i Igora (Marti Feldman), Frankenštajn će stvoriti svoje čudovište (Piter Bojl). Međutim, Igor je ukrao pogrešan mozak, pa čudovište beži u obližnje selo.

"Povratak u budućnost" (1985)

Film "Povratak u budućnost" premijerno je prikazan davne 1985. godine, da bi nakon velikog uspeha usledila i dva nastavka.

U prvom delu filma, tinejdžer Marti Mekflaj, nesrećnim slučajem, odlazi u prošlost i upoznaje svoje roditelje tinejdžere. U 1955. godinu, vraća se pomoću vremeplova koji je napravio njegov prijatelj doktor Emet Braun.

Čudnim sticajem okolnosti dolazi u kontakt sa sopstvenim roditeljima iz mladosti, koji se tada još nisu upoznali, a kako bi osigurao svoje postojanje i budućnost, mora ih navesti da se zaljube jedno u drugo.

"Divlja horda" (1969)

Čuveni vestern reditelja Sema Pekinpoa prati grupu veterana poraženog američkog Juga koja pljačka municiju američke vojske namenjenu revolucionarnoj vojsci Panča Vile, sa namerom da je bogato unovči kod meksičke vojske. 

Nekadašnji član bande Tornton prati tu grupu. Ako ih uhvati, trajno će se osloboditi zatvora.

Film je za to vreme pomerio granice prikazivanja nasilja na velikom platnu i prvi put u vesternu izbegao arhetipsku borbu dobra i zla.

Komentari (0)

Kultura