Aktuelno iz kulture

Francuska pomaže u projektu restauracije dvoraca Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

14:00

Francuska pomaže u projektu restauracije dvoraca Srbije
Francuska pomaže u projektu restauracije dvoraca Srbije - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Ministarstva kulture razgovarali su sa francuskim ekspertima u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, koji su u poseti Srbiji u cilju uspostavljanja dalje saradnje među ustanovama i predlaganja daljih koraka u okviru realizacije projekta "Dvorci Srbije - zaštita kulturnog nasleđa".

Pomoćnici ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić i za međunarodnu saradnju i evropske integracije Stanko Blagojević, u razgovoru sa francuskim ekspertima Loranom Albertijem i Bernarom Le Maguaruom, izrazili su zadovoljstvo zbog spremnosti francuske strane da učestvuje u projektu "Dvorci Srbije".

Veliko iskustvo francuskih eksperata u oblasti zaštite arhitektonskog nasleđa biće od dragocene pomoći u radu na projektu. Tokom naredna tri dana, koliko će tokom ove prve posete boraviti u Srbiji, upoznaće se sa postojećom dokumentacijom, istorijskim prilikama i merama zaštite.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Ovo je izuzetna prilika za obe strane da se kroz razmeny iskustva u zaštiti kulturnog nasleđa, učvrsti međusobna saradnja koja će doprineti unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dve države.

Projekat je pokrenut novembra 2020. kao zajednička inicijativa dva ministarstva - kulture i informisanja i građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i civilnog sektora "Fondacije za zaštitu kulturne i istorijske baštine" i obuhvata 118 dvoraca i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države.

Mnogi od tih objekata imaju veliki značaj za srpsku istoriju - dvorci dinastije Karađorđević i Obrenović, porodice kao što su Stratimirović i Dunđerski, ali i uspešnih industrijalaca i trgovaca poput srpskih kraljeva tekstila Teokarovića, a tu je i jedan od najvećih dvoraca u Srbiji, dvorac Karačonji u Novom Miloševu.

Ideja je da se po ugledu na praksu u Francuskoj ovim vrednim građevinama udahne novi život.

Komentari (0)

Kultura